Het lage BTW-tarief gaat omhoog

Het lage btw-tarief gaat omhoog van 6% naar 9%

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ja, je leest het goed het lage btw-tarief gaat omhoog van 6% naar 9%. Deze verandering gaat (naar alle waarschijnlijkheid) in per 1 januari 2019. De prijs van eten en drinken gaat hier bijvoorbeeld door omhoog. Dat ga je als consument niet heel erg voelen tijdens je boodschappen, maar diensten zoals schilderen en het isoleren van je huis zul je als particulier wel merken in je portemonnee. 

Welke producten worden duurder?
  • Boodschappen
  • Geneesmiddelen
  • Boeken, kranten en tijdschriften
  • Agrarische producten
Welke diensten worden duurder?
  • De kapper
  • De schoenmaker
  • De kledingmaker
  • Sportactiviteiten
  • Werkzaamheden aan woningen zoals schilderen
Wees slim en maak gebruik van het 6% tarief

Als particulier heeft het niet zoveel zin om extra lang houdbare producten massaal in te gaan slaan. Dit zet niet zoveel zoden aan de dijk, omdat het maar om een klein bedrag gaat. Dit is het je waarschijnlijk niet waard om je hele huis vol te hebben met groentepotjes. Het onderstaande voorbeeld geeft al even aan dat het verschil voor de kleine uitgaven wel meevalt.

Duurdere boodschappen

De boodschappen van €100 in 2018 zullen in 2019 €102,83 bedragen.

Het is daarnaast wel verstandig voor particulieren om de grote uitgaven in 2018 te doen. Denk aan uitgaven voor het schilderen van je huis of het isoleren van je huis.

Huis schilderen

Een klus die in 2018 nog €1000 kost, zal in 2019 €1028,30 bedragen. 

TIP: Nog op zoek naar een vakkundige schilder zodat je nog kan profiteren van het gunstige btw-tarief. Neem dan contact op met Bethlehem Schilderwerken!

De theorie over het lage btw-tarief

Volgens de wet bepaalt de leveringsdatum die op je factuur staat het btw-tarief. De leveringsdatum is de datum wanneer jij je product hebt verkocht of je dienst hebt geleverd. Als je gebruik wilt maken van het 6% tarief moet de leveringsdatum dus in 2018 plaatsvinden.

De volgende situaties kunnen voorkomen:

Factuur is in 2018 betaald en de leveringsdatum is ook in 2018 → gebruik het 6% tarief
Factuur is in 2019 betaald, maar de leveringsdatum is in 2018.  → gebruik het 6% tarief
Factuur is in 2018 betaald, maar de leveringsdatum is in 2019   → gebruik het 9% tarief**
Factuur is in 2019 betaald en de leveringsdatum is ook in 2019 → gebruik het 9% tarief.

In de praktijk werkt deze situatie anders**

Wil je weten hoe deze btw-verhoging in de praktijk werkt?

 De situatie in de praktijk

Volgens de theorie kun je alleen het 6% tarief hanteren als je ook daadwerkelijk geleverd hebt in 2018. Echter, wil de overheid de wetswijziging niet onnodig moeilijk maken.

De overheid heeft namelijk aangegeven dat ondernemers die in 2018 nog betaald krijgen, het 6%-tarief nog gewoon kunnen toepassen. Dit is na te lezen op de pagina van ondernemersplein.

Dit betekent concreet:
Factuur is in 2018 betaald, maar de leveringsdatum is in 2019 . → gebruik het 9% tarief  –> het 6%-tarief kan worden toegepast.

Heb je opdrachten staan voor begin 2019? Zorg er dan voor dat je betaald krijgt in 2018 zodat je het 6%-tarief kan toepassen.

Welke ondernemers krijgen last van de btw-verhoging?

Ondernemers die goederen of diensten verkopen die onder het lage btw-tarief vallen en deze goederen of diensten voornamelijk verkopen aan particulieren worden het hardst getroffen door de btw-verhoging. Een voorbeeld hiervan zijn schilders of kappers.

Waarom alleen deze ondernemers zul je vast denken? Dat probeer ik je nu duidelijk te maken.

De verkoopprijs van ondernemers uit deze categorie wordt door de btw-verhoging verhoogd als ze dezelfde prijzen hanteren. Particulieren kunnen namelijk geen btw terugkrijgen van de Belastingdienst.

Ondernemers die vooral zaken doen met andere ondernemers (Business to Business, B2B) zullen niet erg getroffen worden door de btw-verhoging. De prijs exclusief btw blijft namelijk hetzelfde. Ondernemers gaan namelijk meestal uit van deze prijs, omdat ze de btw wel terug kunnen vorderen*.

*Uitgezonderd ondernemers die in het volgende rijtje aanwezig zijn.

Maak een kans van deze wetswijziging

Net als elke ondernemer kun je zielig gaan doen over de btw-verhoging. Je kan zeggen: in de krant staat dat we veel minder omzet zullen krijgen volgend jaar.

Maar draai dit eens om. De wetswijziging stimuleert consumenten om dit jaar nog gebruik te maken van prijzige diensten die onder het lage btw-tarief vallen. Dit is dus een unieke kans om veel opdrachten te krijgen in het einde van het jaar.

Ook is dit een unieke kans om je opdrachten vooruitbetaald te krijgen. Pak deze kans en probeer aan het einde van het jaar nog even extra omzet te maken.

Bereid je systemen voor op de btw-verandering

Zorg ervoor dat je kassasysteem en je administratiesysteem zijn aangepast aan de btw-verhoging van 9%. Je wilt natuurlijk niet dat je jouw diensten of producten verkoopt met het verkeerde btw-tarief.

In de meeste boekhoudpakketten kun je dit gemakkelijk aanpassen en krijg je naar alle waarschijnlijk hulp van de helpdesk voor deze verandering. Sommige ondernemers hebben nog geen boekhoudpakket. Ik als boekhouder adviseer je dan toch om een boekhoudpakket aan te schaffen.

Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende soorten boekhoudpakketten. Soms weet je niet helemaal welk boekhoudpakket nou het beste bij jouw onderneming past. Hiervoor heb ik op mijn website de boekhoudpakket vergelijker. Met deze vergelijker kun je in 1 oogopslag zien welk boekhoudpakket het beste bij jouw past.

TIP: Ben je nog op zoek naar een vakkundige schilder?  zodat je nog kan profiteren van het gunstige btw-tarief. Neem dan contact op met Bethlehem Schilderwerken!

Andries van der Werff

Andries van der Werff

Het leven is zo simpel. Alleen mensen maken het zichzelf onnodig lastig. Elke week wil ik jou weer een nieuwe eye-opener geven.

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen