fbpx
Het urencriterium

Het urencriterium

Na het lezen van mijn artikel over ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en misschien zelfs na het maken van de ondernemerscheck, weet je het zeker. Je voldoet aan alle eisen en bent daarom volgens de belastingdienst ondernemer voor de inkomstenbelasting . Nu komt de grote maar, als ondernemer voor de inkomstenbelasting kun je pas gebruik maken van de (meeste) fiscale voordelen als je voldoet aan het urencriterium.

Wat houdt het urencriterium in?
Het urencriterium is kort gezegd een eis van de belastingdienst waaraan je moet voldoen zodat je kan profiteren van de (meeste) fiscale voordelen. Het urencriterium heeft twee harde eisen:
-per kalenderjaar besteed een ondernemer meer dan 1225 uur aan zijn onderneming.
-je moet meer tijd besteden aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden. Bij andere werkzaamheden kan je bijvoorbeeld denken aan werken in loondienst.

Voorbeeld:
In de periode maart 2018 tot en met december 2018 moet ik minimaal 1225 uur bezig zijn geweest met mijn onderneming. Door de omvang van mijn bedrijf haal ik de 1225 uren bij lange na niet.

Ook werk ik meer in loondienst dan dat ik werk voor mijn eigen onderneming. Voor mij geldt het urencriterium dus duidelijk niet. Ik kan namelijk niet voldoen aan de twee voorwaarden die gelden voor het urencriterium.

Zakelijke uren

Volgens de belastingdienst vallen alle uren die je maakt voor je organisatie onder het urencriterium. Hierbij een rijtje met enkele voorbeelden:
-uren die je daadwerkelijk factureert aan je klanten
-rijden naar je klanten
-uren dat je bezig bent met het promoten van je bedrijf
-uren dat je bezig bent met je administratie
-bijeenkomsten en congressen bijwonen
-maar ook uren die je hebt besteed bij de oprichting van je onderneming.

Voorkomen is beter dan genezen

Wat je waarschijnlijk wil is dat de belastingdienst je geen moeilijke vragen gaat stellen over je uren. Hierdoor adviseer ik je om een goede urenadministratie bij te houden. Dit is daarnaast ook nog een erg handig voor je facturatie van te declareren uren. Daarnaast is het een aanrader om de urenregistratie zo waterdicht mogelijk te maken. Bewaar bijvoorbeeld het entreekaartje van een congres, je treinkaartjes en laat je facturen overeenstemmen met je urenregistratie.

Ik gebruik zelf de mobiele e-boekhouden App waardoor ik mijn gewerkte uren gelijk kan koppelen aan een project. Hierdoor zijn mijn werkzaamheden gelijk overeenstemmend met mijn facturen.

Weet je niet zeker of een bepaalde werkzaamheid meegeteld kan worden met het urencriterium? Zet je vraag dan in de reacties en dan zal ik er zo snel mogelijk op reageren 🙂

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

4 gedachten over “Het urencriterium”

  1. een paar seconden geleden
    Hoi, ik heb een eenmanszaak en de afgelopen 5 jaar heb ik wat studenten begeleidt naast me fulltime baan. Geen jackpot maar kleine inkomsten die ik wegschreef als inkomsten derden. Nu heb ik een andere klus erbij gekregen naast me fulltime baan. Met meer uren.

    Ik lees “Naast de 1.225 uur moet je ook meer dan 50% van je tijd besteden aan de onderneming. Goed om te weten: was je één van de vijf voorafgaande jaren geen ondernemer? Dan hoef je niet te voldoen aan deze voorwaarde.”

    Werd ik gezien als ondernemer afgelopen 5 jaar waarin ik beetje bij klusje naast me fulltime baan?
    Kortom kom ik in aanmerking voor de urencriterium zonder te kijken naar 51% steken in je bedrijf (dus meer dan 36 uur per week). Grt Samie

    Beantwoorden
    • Hee Sam,

      Bedankt voor je reactie.
      In die jaren werd je niet gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar als resultaatgenieter.
      Toen had je waarschijnlijk de inkomsten opgegeven als inkomsten uit overig werk.

      Heb je hiermee antwoord op je vraag?

      Groet,
      Andries

      Beantwoorden
  2. Dag Andries,

    Heb jij een idee hoe het zit met een opdracht die op het laatste moment geannuleerd wordt? Mag je die tijd meerekenen als uren voor je bedrijf?

    In mijn branche komt het geregeld voor dat klanten op het laatste moment afzeggen. En kan nergens vinden of je die uren mag meerekenen voor het urencriterium van de belastingdienst.

    Groet,
    Carolien

    Beantwoorden
    • Hee Carolien,

      Dat mag zeker. Dat hoort bij ondernemen. Wel is het belangrijk dat je ook echt kan aantonen dat je bezig bent geweest met een geannuleerde opdracht.
      Houd bewijzen bij zoals klantcontact en niet geaccepteerde offertes.

      Kan je hier iets mee?
      Groet,
      Andries

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen