fbpx
Een investering of een uitgave

Is mijn aankoop een investering?

Het is misschien een vreemde titel voor een artikel, maar elke aankoop die je doet voor je onderneming kan verdeeld worden in twee categorieën. Dit zijn de categorieën: investeringen en kosten. Elke categorie heeft zo zijn verschillende kenmerken, die ik hieronder ga toelichten.

Investering

Volgens de belastingdienst kan een aankoop aangemerkt worden als een investering als het voldoet aan de volgende voorwaarde:

  • De aanschafwaarde* van het bedrijfsmiddel is groter dan €450 exclusief BTW.
  • Het gekochte product of dienst wil je niet verkopen met winst, maar je koopt het omdat je het nodig hebt om je werk mee uit te voeren.

*Inkoopkosten (bijvoorbeeld bezorgkosten) en installatiekosten tellen ook mee.

De kosten van een investering kan je over meerdere jaren verspreiden. Afschrijvingen kan nog weleens ingewikkeld zijn en ga ik op een volgend artikel dieper op in.

Voorbeeld investering

De website van mijn bedrijf is gemaakt voor een bedrag boven de grens van €450 exlusief BTW. Ook gebruik ik de website niet om hem weer te verkopen, maar ik gebruik het ter promotie van mijn bedrijf.

Via mijn website wil ik meer klanten krijgen en meer mensen bereiken. Doordat deze aankoop voldoet aan beide voorwaarden, mag ik hem als investering aanmerken en kan ik de kosten over meerdere jaren verspreiden.

Voordelen van investeringen

Investeringen heeft zo zijn eigen voordelen tegenover kosten. Met investeringen kom je namelijk in aanmerking voor fiscale voordelen zoals de investeringsaftrek.

Hierdoor verlaag je je fiscale winst in het jaar dat je de investering doet en over de daaropvolgende jaren kan je het jaarlijkse deel aan kosten nog aftrekken van de winst.

Dit jaarlijkse deel aan kosten wordt de afschrijving genoemd en leg ik in een volgend artikel uit.

Kosten

Een aankoop onder de €450 moet je aanmerken als kosten. Dit betekent dat je deze kosten in 1 jaar kan aftrekken van je winst.

Voorbeeld kosten

Voor een administratiekantoor is de aankoop van een rekenmachine een mooi voorbeeld. De prijs van de meeste rekenmachines ligt onder de €450 euro en je koopt een rekenmachine om mee te rekenen en niet om te verkopen.

Voordelen kosten

Als je een jaar hebt met erg veel opbrengsten, kan je door middel van aankopen onder de €450 exclusief BTW de winst enigszins verlagen. Waardoor je weer minder belasting moet betalen. Let wel op dat je niet aankopen gaat doen, die niets opleveren.

Ik adviseer je om in goede jaren geld uit te geven aan advertenties en promotiemiddelen zodat je bedrijf meer naamsbekendheid krijgt. Hiervan geniet je nog veel jaren. Een goede naam is namelijk niet te koop. Daar moet veel tijd en geld in worden gestoken.

Nieuwe velgen voor je zakelijke auto vind ik daarentegen eerder een aankoop die weinig oplevert.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen