fbpx
Meer toeslagen

Hoe krijg ik meer toeslagen (2024)?

Meer toeslagen staat voor iedereen gelijk aan een hoger netto inkomen. Veel mensen vinden dat ze erg veel belasting betalen. Alleen als je in Nederland niet een hoog inkomen hebt of buitengewoon veel geld hebt, heb je ook recht op verschillende toeslagen. In dit artikel ga je ik je vertellen welke toeslagen er zijn. Ook ga ik je vertellen hoe je slim met de toeslagen kan omgaan, zodat je meer toeslagen kan krijgen.

Overzicht toeslagen

Soort toeslag:Waarop wordt de toeslag gebaseerd?Uitbetaling
ZorgtoeslagInkomen en vermogenBelastingdienst op de 20ste van de maand.
HuurtoeslagInkomen, vermogen, soort huis, huurprijs en leeftijd.Belastingdienst op de 20ste van de maand.
KinderopvangtoeslagInkomen, vermogen, werk, aantal uur kinderopvang, tarief kinderopvangBelastingdienst op de 20ste van de maand.
KindgebondenbudgetInkomen, vermogen, recht op kinderbijslagBelastingdienst op de 20ste van de maand.
KinderbijslagLeeftijd kind, SVB, betaalt de 1e van een nieuw kwartaal
StudiefinancieringInkomen, soort studieDUO op de 21ste

Zoals je kan zien, kun je in Nederland gigantisch veel toeslag krijgen. Stuk voor stuk ga ik je uitleggen hoe je het beste gebruik kan maken van de volgende regelingen. In het laatste voorbeeld geef je ik je mooie voorbeelden hoe je meer toeslagen kan krijgen.

Zorgtoeslag in 2019

De zorgkosten zijn in 2019 inderdaad omhoog gegaan. De tegemoetkoming van de overheid is echter ook omhoog gegaan. Je kunt nu maximaal €99 per maand krijgen. Dat komt jaarlijks neer op €1.118!

Als je hier recht op hebt, zou het dus erg zonde zijn als je dit bedrag moet mislopen. Als je aan de onderstaande voorwaarden voldoet, heb je recht op zorgtoeslag in 2019.

 • Je bent 18 jaar of ouder
 • Je hebt een Nederlandse zorgverzekering
 • Jouw inkomen is niet te hoog
 • Je bent Nederlands of hebt een geldige verblijfsvergunning
 • Jouw vermogen is niet te hoog.

Om recht te hebben op zorgtoeslag mag jouw vermogen op 1 januari 2019 niet hoger zijn dan €114.776. Ik schat in dat de meeste mensen zich hier niet druk om hoeven te maken. Ik jammer genoeg ook niet, maar het is wel belangrijk. Vooral ouderen met een lager inkomen, lopen door deze regeling zorgtoeslag mis.

Daarnaast mag je inkomen in 2019 niet hoger zijn dan €29.562 om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag. Je krijgt de maximale zorgtoeslag van €99 per maand als je minder verdiend dan €20.500. Als je student bent, haal je dit waarschijnlijk

Voorkomen is beter dan genezen

Veel leeftijdsgenoten van mij hebben toen ze 18 waren zorgtoeslag aangevraagd. In de jaren dat ze begonnen met werken, hadden ze niet aangegeven dat hun inkomen is veranderd.

Gevolg? Een vriend van mij die een leuk inkomen heeft kon zomaar een kleine €600 terugbetalen. Zulke kosten verwacht je niet en dan doet dat flink pijn in de portemonnee.

Zorgtoeslag met een toeslagpartner

Ik heb het nu alleen nog maar gehad over mensen die voor de zorgtoeslag alleen maar naar het eigen inkomen en vermogen hoeven te kijken. Echter, kan je ook een toeslagpartner krijgen. In de meeste gevallen is jouw partner ook jouw toeslagpartner. De exacte voorwaarden kan je teruglezen op de site van de Belastingdienst.

Als je een toeslagpartner hebt, zijn de voorwaarden voor het maximale inkomen en maximale vermogen anders. Om recht te hebben op zorgtoeslag moet jullie gezamenlijke vermogen op 1 januari 2019 lager zijn dan €145.136.

Het gezamenlijke inkomen moet lager zijn dan €37.500 om zorgtoeslag te krijgen. Als jullie gezamenlijke inkomen lager ligt dan €20,500, hebben jullie in 2019 recht op €2.304.

Ben je nog opzoek naar een goede zorgverzekering? Bekijk dan onze zorgvergelijker. 

Uitzonderingen bij zorgtoeslag

Het bovengenoemde verhaal gaat bij onderstaande mensen niet op. Deze mensen zijn weer een uitzondering op de regel.

 1. Je bent een militair
 2. Je zit in de gevangenis
 3. Je bent een gemoedsbezwaarde
 4. Je bent een buitenlandse student

Huurtoeslag in 2019

Huurtoeslag wordt ook wel huursubsidie in de volksmond genoemd. Op het moment dat jij een sociale huurwoning hebt, kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag.

Aan welke voorwaarden moet ik voldoen om in aanmerking te komen voor huurtoeslag?

 • Lager vermogen dan € 30.360,- op 1 januari 2019
 • Lager belastbaar inkomen van € 22.700
 • Huur is lager dan € 720,42

Let op: Ben je jonger dan 18 jaar?

Dan mag je huur maar maximaal €424,44 zijn in 2019. 

Heb je een toeslagpartner?

Dan mag jullie totale vermogen op 1 januari 2019 niet meer zijn dan € 60.720,-

En jullie totale inkomen van 2019 mag niet hoger zijn dan € 30.825,-

Ondernemerstips

Voordelen voor ondernemers

Het inkomen dat gebruikt wordt voor het bepalen van de toeslagen, ook wel toetsingsinkomen genoemd, is bij ondernemers een stuk lager. Ondernemers hebben namelijk te maken met de investerings- en ondernemersaftrek. Deze aftrekposten verlagen het toetsingsinkomen.

Hierdoor kom je als ondernemer eerder in aanmerking voor de verschillende toeslagen. Een ander bijkomend voordeel is dat je als ondernemer je inkomen een beetje kan sturen.

Dit noemen wij ook wel slim investeren 😉

Als je als ondernemer op de grens zit tussen wel of geen toeslag, kan het verstandig zijn om in dat jaar nog enige kosten te maken.

Minder werken en meer verdienen

Kom je erachter dat je net iets teveel verdiend in het jaar. Bijvoorbeeld je verdient €23.000,- in 2019 als je zo doorgaat. Denk er dan goed over na hoe belangrijk jij die laatste euro’s in de maand vindt.

Een dagje meer werken levert in de meeste gevallen bij jongeren niet zoveel op..

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen