fbpx
kosten_boekhouder_van_der_werff_controlling

Wat kost een boekhouder, accountant of fiscaal adviseur?

Wat kost een boekhouder, accountant of fiscaal adviseur? Een partner die jou helpt met je administratie bespaart je veel tijd en zorgt er daarnaast voor dat je administratie op orde is. Ik zou het dus zien als een investering in je bedrijf die je veel gaat opleveren.

De kosten van een boekhouder, accountant of fiscaal adviseur.

De kosten van een boekhouder, accountant of fiscaal adviseur kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren zijn het aantal mutaties per maand, de rechtsvorm en de complexiteit van de administratie.

De tarieven kunnen uitgedrukt worden in uurtarieven, maandelijkse abonnementen of een vast bedrag per opdracht. Het voordeel van een maandelijks abonnement is dat jij als klant niet voor verrassingen komt te staan.

De kosten van een boekhouder, accountant of fiscaal adviseur zijn gemiddeld zo’n € 60,- tot € 120,- per uur. Een starter kost je al snel € 60,- tot € 75,- per uur en voor een zeer ervaren specialist betaal je al gauw tussen de € 150,- en € 200,- per uur.

Wij werken voor internationale btw-vraagstukken samen met een btw-specialist en zijn uurtarief zit zelfs op €225 excl. btw.

Verschillen boekhouder, accountant en fiscaal adviseur

Iedereen in Nederland mag zich een boekhouder noemen. Een boekhouder heeft dus geen beschermde titel. Hierdoor kan de kwaliteit bij sommige boekhouders een stuk lager zijn.

Daarnaast heb je nog de titel accountant. Deze titel is wel beschermd. Je hebt twee soorten accountants: een register-accountant (afgekort: RA) en een accountant-administratieconsulent (afgekort: AA).

Een accountant heeft een lange opleiding gedaan en daardoor zijn de tarieven van een accountant ook hoger. Daarnaast hebben de meeste kleine ondernemers geen accountant nodig en voldoet een boekhouder of fiscaal adviseur prima.

Zelf heb ik (Andries) de opleiding tot Fiscaal Adviseur gedaan bij het FSDC. Dit is dezelfde opleiding als een belastinginspecteur. Het verschil is dat een belastinginspecteur zich specialiseert op één type belastingrecht en tijdens de opleiding tot fiscaal adviseur krijg je alle zeven typen belastingrecht.

Het voordeel van deze opleiding is dat je precies weet hoe een belastinginspecteur denkt en waar hij of zij oplet.

Werkzaamheden van een boekhouder

  • De aangifte inkomstenbelasting
  • De aangifte vennootschapsbelasting (bij BV’s)
  • De OSS-aangifte (voor e-commerce ondernemers)
  • ICP-opgaaf
  • Btw-aangifte
  • Opmaken jaarrapport/jaarrekening
  • Advies geven over jouw financiële situatie
  • Helpen met aanvragen van externe financiering*


    *Dit wordt niet door elk kantoor aangeboden. Andries is gespecialiseerd in voorraadfinancieringen voor e-commerce ondernemers.

Is het makkelijk om over te stappen naar een andere boekhouder?

Dit is in de praktijk niet altijd even gemakkelijk. Je hebt te maken met een opzegtermijn van je oude boekhouder en verschillende software.

Als je bijvoorbeeld in september wilt overstappen, kan het zijn dat je nieuwe kantoor de periode van 1 januari tot 1 september weer opnieuw moet verwerken.

Dan kan het zo maar zijn dat je twee keer moet betalen voor hetzelfde werk en dat wil je natuurlijk niet. De beste tijd om over te stappen is 1 januari. Je begint dan namelijk met een nieuw jaar en dan hoeft er geen werk dubbel gedaan te worden.

Bij Van der Werfff Controlling werken we met boekhoudpartners die hetzelfde boekhoudpakket gebruiken (boekhoudpakket Jortt).

Hierdoor is het voor ons makkelijker om een administratie over te dragen naar een andere boekhoudpartner. In deze situatie kan een administratie wel binnen het jaar worden overgedragen.

Kosten boekhouder aftrekbaar van de winst

De kosten van een boekhouder zijn (bijna) volledig aftrekbaar van je winst. Alleen de kosten van de aangifte inkomstenbelasting zijn niet aftrekbaar. De aangifte inkomstenbelasting is namelijk een aangifte die iedere inwoner van Nederland moet doen.

Een voorbeeld van kosten zijn: de advieskosten die de boekhouder rekent over een geleverd advies of de administratiekosten die de boekhouder rekent voor het verwerken van jouw administratie.

De kosten van een boekhouder verlagen je winst en daardoor hoef je minder belasting te betalen.

Op zoek naar een boekhouder, accountant of fiscaal adviseur?

Als je op zoek bent naar een bedrijf die je kan helpen met je boekhouding, ben je bij Van der Werff Controlling aan het juiste adres.

Wij hanteren een vaste prijs per maand (vanaf €100 excl btw) zodat je weet waar je aan toe bent.

Je kan contact opnemen via mail: info@vanderwerffcontrolling.nl of ons een whatsappje sturen naar: 058-2038058

Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen