fbpx
De milieuinvesteringsaftrek

De milieu-investeringsaftrek

De milieu-investeringsaftrek is een leuke fiscale mogelijkheid om duurzaam ondernemen te stimuleren. De voorwaarden voor de milieu-investeringsaftrek zijn redelijk simpel. De investering moet nieuw zijn en de investering moet per bedrijfsmiddel minimaal € 2.500 zijn en mag maximaal €25 miljoen zijn. Daarnaast moet de investering op de milieulijst staan. 

De milieulijst is een lijst waarin de investeringen zijn weergegeven die in aanmerking komen voor de milieu-investeringsaftrek. Er zijn verschillende categorieën bij de milieu-investeringsaftrek. De volgende categorieën zijn er:

Categorie 1:   36% aftrek
Categorie 2:   27% aftrek
Categorie 3:   13,5%aftrek

Zoals je kan zien heb je bij de investeringen die in categorie 1 vallen de meeste aftrek. Een elektrische auto valt bijvoorbeeld in deze categorie. Een volkswagen E-golf staat bijvoorbeeld nog op mijn verlanglijstje. Nu weer even serieus verhaal, als je een goed beeld wilt krijgen van alle mogelijkheden, adviseer ik je om de milieulijst goed door te nemen.

Mijn investering staat niet op de lijst..

Soms komt het voor dat de investering die je in je hoofd hebt niet op de milieulijst van 105 pagina’s staat. Toch kun je dan nog op deze investering de milieu-investeringsaftrek krijgen. Hiervoor moet je alleen wel een verzoek indienen bij het RVO.

Hiervoor moet je dit formulier invullen. Probeer hiervoor altijd eerst even met je nuchtere boerenverstand na te denken. Als je dit gedaan hebt en je denkt dat je een grote kans hebt voor het verkrijgen van de milieu-investeringsaftrek moet je dit altijd doen.

De MIA combineren met andere investeringsaftrek-regelingen

Het is in Nederland mogelijk om de milieu-investeringsaftrek te combineren met andere fiscale regelingen.

Combinatie 1: De KIA kan gecombineerd worden met de milieu-investeringsaftrek.
Combinatie 2: De milieu-investeringsaftrek kan (in sommige gevallen!*) gecombineerd worden met de VAMIL-regeling.

Vergeet dit niet!

Het is natuurlijk hartstikke leuk om duurzaam te investeren, maar je bedrijf moet hieruit natuurlijk maximaal profiteren. Dit wordt niet altijd gedaan. Het is namelijk verplicht om binnen 3 maanden de investering aan te melden bij het RVO**. Als je dit niet doet, val je buiten de boot met je investering. Dat is een beetje lullig als het om paar miljoenen gaat. Dus probeer dit altijd even de eerste week te doen zodat je het niet vergeet.

*In de milieulijst staat aangegeven welke investeringen gecombineerd kunnen worden.
**Je moet dit doen vanaf de datum dat je een verplichting voor de investering hebt gedaan. Een verplichting aangaan is bijvoorbeeld een offerte tekenen.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen