fbpx
De investeringsaftrek

De investeringsaftrek

Ik heb in mijn vorige artikelen de gehele ondernemersaftrek toegelicht van zelfstandigenaftrek tot en met de stakingsaftrek. In deze serie artikelen leg ik mijn favoriete onderdeel uit namelijk: de investeringsaftrek. Dit is een mooie faciliteit van de belastingdienst die je stimuleert om je bedrijf te laten groeien.

Het belangrijkste bij de investeringsaftrek is dat je het verschil moet weten tussen een investering en een normale aankoop. Als je dit duidelijk hebt, adviseer ik je om dit artikel verder te lezen.

Bij de investeringsaftrek hoef je niet te voldoen aan het urencriterium. Je moet wel ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en je investering moet een bepaald bedrag zijn. Dit bedrag is bij elke soort investeringsaftrek anders. Hierdoor leg ik dit uit per soort investeringsaftrek.

De soorten investeringsaftrek:

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
De milieuinvesteringsaftrek
De VAMIL-regeling
De energie-investeringsaftrek

Keerzijde

Zoals we gewend zijn van de belastingdienst geven ze niet alleen cadeautjes. Bij de investeringsaftrek is dit de desinvesteringsbijtelling. In het kort zorgt deze regeling ervoor dat u de investeringsaftrek terug moet “betalen” als je het bedrijfsmiddel weer verkoopt binnen 5 jaar. Betalen heb ik even tussen haakjes gezet. Dat begrijp je nadat je mijn artikel over de desinvesteringsbijtelling hebt gelezen.

Zaken die niet vallen onder de investeringsaftrek

De belastingdienst heeft bepaald dat er bij enkele investeringen niet gebruik kan worden gemaakt van de investeringsaftrek. Dit zijn de volgende investeringen:

  • Een bedrijfsmiddel dat je alleen verhuurt.
  • Een bedrijfsmiddel die je vanaf privé naar zakelijk overbrengt
  • Als je bedrijfsmiddelen koopt van je familie.
  • Een personenauto*
  • Woonhuizen
  • Grond
  • Dieren
  • Beleggingen

Uitzondering gebruik investeringsaftrek bij personenauto

Iemand die een auto nodig heeft om zijn beroep uit te voeren, mag wel de investeringsaftrek gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld taxichauffeurs of de eigenaar van een transportbedrijf.

Ik kan dus geen investeringsaftrek gebruiken voor mijn auto van de zaak, om het feit dat ik een financieel adviseur ben. Ik krijg namelijk betaald voor mijn adviezen als ze de klant wat opleveren. Echter krijg ik niet betaald als ik met mijn zakelijke auto aan het toeren ben.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen