fbpx
Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Ondernemer voor de inkomstenbelasting

Ik als kersverse “ondernemer” ging er blindelings vanuit dat ik ondernemer voor de inkomstenbelasting ben. Met mijn studie Bedrijfseconomie had ik dit gehad dus ik moest het wel weten. Tot het moment dat ik deelnam aan een bijeenkomst van de Belastingdienst. In dit artikel zal ik je eens uitleggen waarom ik geen ondernemer ben voor de inkomstenbelasting en wat de gevolgen hiervan zijn. Ik was wel ondernemer voor de BTW, maar daar vertel ik later meer over. 

Als je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting voldoe je aan de volgende 4 voorwaarden:

1 Zelfstandig zijn

Als ondernemer werk je zelfstandig. Dit betekent dat je zelf bepaalt wanneer je gaat werken en hoe je je werk uitvoert. Het is erg belangrijk dat jouw opdrachtgever je vrijheid geeft om je werk uit te voeren.

Als de opdrachtgever bepaalt hoe en wanneer jij je werk uitvoert, ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Daarom is het belangrijk dat je meerdere opdrachtgevers hebt zodat je minder afhankelijk bent van 1 opdrachtgever en je zelfstandigheid eenvoudig kan aantonen.

2 Een redelijke winst maken

Daarnaast moet je ervan uitgaan dat je een redelijke winst gaat maken. De doelstelling van ondernemen is natuurlijk winst maken. Een bedrijf dat elk jaar verlies draait en naar alle waarschijnlijkheid nooit veel winst gaat maken, is geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

De Belastingdienst noemt geen specifiek getal voor een “redelijke” winst. Vraag je af of je zou kunnen leven van je winst. Als je dat kan, mag je er vanuit gaan dat je een redelijke winst maakt.

3 Ondernemersrisico lopen

Als ondernemer loop je meer risico vergeleken met iemand in loondienst. Je zorgt zelf voor je verzekeringen en je pensioen. Je zorgt ervoor dat je klanten jou betalen en je moet als ondernemer investeren in bedrijfsmiddelen die je nodig hebt voor de uitvoering van je werk. Dit zijn allemaal risico’s voor ondernemers.

4 Marketingbeleid

Het is daarnaast belangrijk dat je je naar buiten toe ook communiceert als ondernemer. Heb je bijvoorbeeld een visitekaartje met je bedrijfsnaam erop of een website waarin je ondernemingsactiviteiten zijn weergegeven?

Als je wilt weten hoe ik mijn marketing heb ontwikkeld, zal ik je dat vertellen. Mijn visitekaartjes heb ik via Vistaprint besteld tijdens een leuke aanbieding en het ontwerp van mijn website en het visitekaartje is verzorgd door Bethlehemdesign.

Zelfreflectie

Als ik kijk naar mijn onderneming kan ik zelf bepalen wanneer ik met mijn passie bezig ga en wanneer ik deze passie (lees: dit werk) uitvoer. Daarnaast loop ik enig ondernemersrisico.

Ik heb namelijk geïnvesteerd in een website, in visitekaartjes en in kantoorbenodigdheden. Ook communiceer ik mijn bedrijf zowel online als offline. Online via mijn website en offline via mijn visitekaartjes en daarnaast loop ik het risico dat mijn klanten mij niet betalen.

Alleen omdat ik met mijn onderneming niet genoeg winst maak om van te kunnen leven, ben ik geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

Wat ben ik dan wel?

Volgens de Belastingdienst ben ik resultaatgenieter. De inkomsten van een resultaatgenieter worden ook wel inkomsten uit overig werk genoemd. De resultaatgenieter moet voor de inkomstenbelasting alleen een overzicht bijhouden van zijn inkomsten en uitgaven.

Om het feit dat ik resultaatgenieter ben, heb ik niet de mogelijkheid om ondernemersvoordelen zoals de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek toe te passen. Over deze voordelen zal ik in de volgende artikelen meer schrijven.

Ik hoop dat je met deze uitleg verder bent gekomen. Een handige tool om zeker te weten of je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, is de ondernemerscheck van de belastingdienst.

De vraag of je wel of geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, blijft altijd een lastige. Het is belangrijk dat je je gezonde boerenverstand gebruikt. Als je fulltime bij je oude werkgever als zzp’er aan de gang bent, ben je natuurlijk niet een “echte” ondernemer.

Foto van Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

1 gedachte over “Ondernemer voor de inkomstenbelasting”

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen