fbpx
Ondernemer voor de BTW.

Ondernemer voor de BTW

Zoals ik in mijn vorige artikel heb verteld is niet elke ondernemer, ondernemer voor de inkomstenbelasting. Alleen wanneer je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting bent, kan je nog wel ondernemer voor de BTW zijn. Je bent namelijk  sneller ondernemer voor de BTW dan dat je ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

De voorwaarden om ondernemer voor de BTW te zijn:

1. Je oefent zelfstandig een bedrijf of beroep uit.
2. Je hebt regelmatig inkomsten.

Als je mijn onderneming erbij pakt:

  1. Ik voer zelfstandig mijn adviesopdrachten uit
  2. Daarnaast heb ik elk kwartaal inkomsten van mijn klanten.

Ik ben geen ondernemer voor de inkomstenbelasting, maar dus wel ondernemer voor de BTW.

Ik had aangegeven dat je als resultaatgenieter alleen je inkomsten en uitgaven met elkaar moest verrekenen. Alleen als je wel ondernemer voor de BTW bent, ben je verplicht om een administratie bij te houden.

Ook is het belangrijk dat je inkomsten en uitgaven in facturen vertaald zijn. Als je wilt weten hoe je een goede factuur moet maken, moet je dit artikel lezen. Het is erg belangrijk dat je een goede factuur hebt opgesteld, want de Belastingdienst stelt hier strenge eisen aan.

De volgende BTW-tarieven kan je op een factuur tegenkomen:
– 0% tarief (export)
– 6% tarief (bijvoorbeeld het repareren van een fiets) (vanaf 01-01-2019 wordt dit 9%!)
– 21% tarief (administratie uitvoeren)

Boekhoudpakket v.s. Excel-bestand

In het bovenstaande rijtje kun je zien dat er verschillende BTW-tarieven zijn. Op de site van de belastingdienst staat welke diensten en goederen onder welk tarief vallen. Als je te maken krijgt met verschillende BTW-tarieven wordt het lastig om dit allemaal handmatig te verwerken.

Daarom adviseer ik je om een online-boekhoudpakket aan te schaffen. Dit bespaart veel geld. Ik gebruik zelf E-boekhouden, omdat dit boekhoudpakket gratis is voor starters gedurende de eerste 15 maanden van hun onderneming.

Op mijn website heb ik ook een boekhoudpakket-vergelijker. Je kan dan kijken welk pakket het beste bij je past en dit pakket kan je in de meeste gevallen vrijblijvend uitproberen, maar je bent natuurlijk vrij om je huidige Excel-bestand te gebruiken als boekhoudpakket.

Kleine ondernemersregeling

Als je je inkomsten en uitgaven op een dusdanige wijze inplant, kun je in aanmerking komen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Hierdoor hoef je geen BTW terug te betalen aan de belastingdienst.

Alle BTW die jij in de normale situatie aan de Belastingdienst moet afdragen, kun je door de de KOR zelf houden. Deze regeling heeft nogal wat haken en ogen en wordt daarom soms nog weleens verkeerd gebruikt. In een volgend artikel ga ik hier dieper op in zodat je deze regeling juist gebruikt.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen