fbpx
de-desinvesteringbijtelling

De desinvesteringsbijtelling

Het berekenen van de desinvesteringsbijtelling wil een fiscalist niet graag doen, want  in principe “betaal” je met deze bijtelling de verkregen investeringsaftrek terug. En dat is iets wat we zeker willen voorkomen. In dit artikel leg ik je uit hoe je deze desinvesteringsbijtelling kan voorkomen.

Wat betekent desinvesteren?

Het is eigenlijk het tegenovergestelde van investeren. Als ik aan klanten uitleg wat desinvesteren betekent dan is het eigenlijk het terugdraaien van de investering en in eenvoudige taal is desinvesteren “gewoon” verkopen.

Wat betekent bijtelling?

Het lastige van het bijhouden van je administratie zijn de belastingtechnische uitzonderingen en hier valt bijtelling ook onder. Je betaalt belasting over jouw winst, maar je betaalt ook belasting over bijtelling.

Je kan het eigenlijk zien als een fictief bedrag dat bij je inkomen wordt opgeteld. Dit komt in de volgende situaties voor:
– als je iets verkoopt waarvoor je investeringsaftrek hebt gekregen
– als je jouw zakelijke auto ook privé gebruikt
– of als je jouw zakelijke scooter of fiets privé gebruikt

Hoe werkt de desinvesteringsbijtelling?


Zoals bij de investeringsaftrek een bedrag van je winst wordt afgehaald, wordt er bij de desinvesteringsbijtelling een bedrag bij je inkomen opgeteld. Hierdoor moet je over een hoger bedrag belasting betalen en betaal je daardoor meer belasting. Dat is iets wat we bij Van der Werff Controlling willen voorkomen 🙂

Wat valt onder de desinvesteringsbijtelling?

Je verkoopt je investering binnen 5 jaar.
Je verkoopt de investering aan jezelf (lees: overdragen naar privévermogen).
Je hebt de KIA gebruikt en gaat de investering verhuren.
Of je hebt binnen 3 jaar je investering niet gebruikt binnen je onderneming.
Of je hebt de investering binnen 1 jaar nog niet gebruikt en je hebt nog niet 25% van de aankoopprijs betaald.

Hoe kan ik de desinvesteringsbijtelling voorkomen?

Net als bij de investeringsaftrek, heeft de desinvesteringsbijtelling ook een drempel. Deze drempel is in 2023 €2.600. Als je hieronder blijft, is er niks aan de hand en hoef je geen desinvesteringsbijtelling bij je inkomen op te tellen.

Een andere manier om de bijtelling te voorkomen is het uitstellen van de verkoop. Als je bijvoorbeeld een investering bijna 5 jaar hebt gebruikt, is het verstandig om de verkoop uit te stellen tot het moment dat je de investering daadwerkelijk 5 jaar hebt. Dit is wellicht een open deur, maar in de praktijk wordt er nog weleens een fiscaal ongunstige beslissing gemaakt.

Met welke investeringen heb je geen desinvesteringsbijtelling?

Dit zijn investeringen waarbij je ook geen investeringsaftrek kan krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld investeringen zoals landbouwgrond, woonhuizen, dieren en bitcoins.

Ook zijn alle investeringen die je vanuit je privé-vermogen hebt overgekocht uitgesloten van de investeringsaftrek en daardoor krijg je ook nooit te maken met de desinvesteringsbijtelling.

Wanneer is geen desinvesteringsbijtelling van toepassing?

Op het moment dat jouw bedrijfsmiddelen
1. Worden onteigend door de staat of bij diefstal.
2. Op het moment dat de ondernemer komt te overlijden.
3. Bij een geruisloze inbreng naar een BV.

Dit zijn namelijk situaties waarbij jij als ondernemer niet de wil hebt om je bedrijfsmiddelen te verkopen.

Hoogte desinvesteringsbijtelling berekenen

Zoals de investeringsaftrek wordt berekend, wordt de desinvesteringsbijtelling ook berekend. Het enige verschil is dat de desinvesteringsbijtelling nooit hoger kan zijn dan de investeringsaftrek. Bij de investeringsaftrek reken je met de aanschafprijs en bij de desinvesteringsbijtelling reken je met de verkoopprijs.

Als het je gelukt is om de investeringsaftrek te berekenen, dan lukt het je ook op de desinvesteringsbijtelling te berekenen. Het enige verschil is dat je het investeringsbedrag veranderd. Hieronder leg ik het nog uit met behulp van onderstaand voorbeeld.

Berekening desinvesteringsbijtelling


 Andries heeft voor zijn bedrijf in 2022 een investering gedaan van €25.000. 
In 2021 kreeg Andries hiervoor een investeringsaftrek van €7,000,-* €25.000 (investeringsbedrag) * 0,28 (KIA bedraagt 28% bij investeringen tot €56.024 in 2021) = €7,000,-

In 2022 verkoopt Andries de investering voor €20.000. Doordat de investering binnen
 5 jaar verkocht is, krijgt hij te maken met de desinvesteringsbijtelling.


Om de hoogte te berekenen, gebruiken we weer hetzelfde sommetje die we gebruikten bij de berekening van de investeringsaftrek.

€20.000 (Verkoopbedrag) * 28% (zelfde percentage als tijdens de investering) = €5.600,- Dit bedrag moet Andries bij zijn 
inkomen optellen.

De desinvesterings-bijtelling bij beëindiging onderneming

In de meeste gevallen kan je de desinvesteringsbijtelling wel ontlopen.  Alleen in de praktijk zie ik dat de desinvesteringsbijtelling bij een beëindiging van een bedrijf wel tot grote problemen kan leiden.

Als je bijvoorbeeld een mechanisatiebedrijf hebt waarbij je veel investeringen hebt gedaan en investeringsaftrek hebt gekregen.  En daarna loopt het bedrijf niet binnen 5 jaar..

En welk gevolg heeft dit?

……

Juist, je kunt de verkregen investeringsaftrek weer gaan terugbetalen via de desinvesteringsbijtelling. Houd hier dus altijd rekening mee.

Naast de desinvesteringsbijtelling krijg je bij het beëindigen van je bedrijf ook nog te maken met stakingswinst. Het kost dus zeker wat extra belasting als je gaat stoppen met je bedrijf. Houd hier rekening mee!

De desinvesteringsbijtelling in een voorbeeld

Andries heeft voor zijn bedrijf in 2021 een leuke investering gedaan van €2.500. In 2021 kreeg Andries hiervoor een investeringsaftrek van €700,- (zie tabel KIA 2021).

In 2023 verkoopt Andries de investering voor €2.000. Doordat de investering binnen 5 jaar verkocht is, zou Andries te maken kunnen krijgen met de desinvesteringsbijtelling.

Alleen in deze situatie wordt de drempel van €2.600 niet overschreden. Hierdoor hoeft Andries niets bij zijn inkomen op te tellen.

Op de site van de Belastingdienst kan je alles omtrent de desinvesteringsbijtelling nog rustig nalezen. 

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

2 gedachten over “De desinvesteringsbijtelling”

  1. Hallo Andries,

    Bij het berekenen van de desinvesteringsbijtelling wordt het drempelbedrag van de verkoopwaarde afgetrokken. Is dit wel juist? Volgens mij moet dit niet en wordt de 28% berekend over het volle verkoopbedrag. Klopt dat?

    Vincent

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen