fbpx
de-desinvesteringbijtelling

De desinvesteringsbijtelling

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Het berekenen van de desinvesteringsbijtelling wil een fiscalist niet graag doen, want  in principe “betaal” je met deze bijtelling de verkregen investeringsaftrek terug. En dat is iets wat we zeker willen voorkomen. In dit artikel leg ik je uit hoe je deze desinvesteringsbijtelling kan voorkomen.

Hoe werkt de desinvesteringsbijtelling?


Zoals bij de investeringsaftrek een bedrag van je winst wordt afgehaald, wordt er bij de desinvesteringsbijtelling een bedrag bij je inkomen opgeteld. Hierdoor moet je over een hoger bedrag belasting betalen en betaal je daardoor meer belasting. Dat is iets wat we bij Van der Werff Controlling willen voorkomen 🙂

Wat valt onder de desinvesteringsbijtelling?

Je verkoopt je investering binnen 5 jaar.
Je brengt de investering over naar je privé-vermogen.
Je hebt de KIA gebruikt en gaat de investering verhuren.
Je hebt binnen 3 jaar je investering niet gebruikt binnen je onderneming.
Of je hebt de investering binnen 1 jaar nog niet gebruikt en je hebt nog niet 25% van de aankoopprijs betaald.

Hoe kan ik de desinvesteringsbijtelling voorkomen?

Net als bij de investeringsaftrek, heeft de desinvesteringsbijtelling ook een drempel. Deze drempel is op het moment van schrijven €2300. Als je hieronder blijft, is er niks aan de hand en hoef je geen desinvesteringsbijtelling bij je inkomen op te tellen.

Een andere manier om de bijtelling te voorkomen is het uitstellen van de verkoop. Als je bijvoorbeeld een investering bijna 5 jaar hebt gebruikt, is het verstandig om de verkoop uit te stellen tot het moment dat je de investering daadwerkelijk 5 jaar hebt. Dit is wellicht een open deur, maar in de praktijk wordt er nog weleens een fiscaal ongunstige beslissing gemaakt.

Hoogte desinvesteringsbijtelling berekenen

Zoals de investeringsaftrek wordt berekend, wordt de desinvesteringsbijtelling ook berekend. Het enige verschil is dat de desinvesteringsbijtelling nooit hoger kan zijn dan de investeringsaftrek. Bij de investeringsaftrek reken je met de aanschafprijs en bij de desinvesteringsbijtelling reken je met de verkoopprijs.

Als het je gelukt is om de investeringsaftrek te berekenen, dan lukt het je ook op de desinvesteringsbijtelling te berekenen. Het enige verschil is dat je het investeringsbedrag veranderd. Hieronder leg ik het nog uit met behulp van onderstaand voorbeeld.

Berekening desinvesteringsbijtelling


Andries heeft voor zijn bedrijf in 2016 een leuke investering gedaan van €25.000. 
In 2016 kreeg Andries hiervoor een investeringsaftrek van €7,000,-* 
€25.000 (investeringsbedrag) * 0,28 (KIA bedraagt 28% bij investeringen tot €56.024 in 2016) = €7,000,-

In 2020 verkoopt Andries de investering voor €20.000. Doordat de 
investering binnen
 5 jaar verkocht is, krijgt hij te maken 
met de desinvesteringsbijtelling.


Om de hoogte van de desinvesteringsbijtelling te berekenen, 
gebruiken we weer hetzelfde sommetje die we gebruikten 
bij de berekening van de investeringsaftrek.

€20.000 (Verkoopbedrag) * 28% (zelfde percentage als tijdens de investering) = €5.600,-

Dit bedrag moet Andries bij zijn 
inkomen optellen.

De desinvesterings-bijtelling bij beëindiging onderneming

In de meeste gevallen valt de desinvesteringsbijtelling wel mee.  Alleen in de praktijk zie ik dat de desinvesteringsbijtelling bij een beĂ«indiging van een bedrijf wel tot grote problemen kan leiden.

Als je bijvoorbeeld een mechanisatiebedrijf hebt waarbij je veel investeringen hebt gedaan en investeringsaftrek hebt gekregen.  En daarna loopt het bedrijf niet binnen 5 jaar..

En welk gevolg heeft dit?

……

Juist, je kunt de verkregen investeringsaftrek weer gaan terugbetalen via de desinvesteringsbijtelling. Houd hier dus altijd rekening mee.

De desinvesteringsbijtelling bij Andries

Andries heeft voor zijn bedrijf in 2016 een leuke investering gedaan van €2.500. In 2016 kreeg Andries hiervoor een investeringsaftrek van €700,- (zie tabel KIA 2016).

In 2018 verkoopt Andries de investering voor €2.000. Doordat de investering binnen 5 jaar verkocht is, zou Andries te maken kunnen krijgen met de desinvesteringsbijtelling.

Alleen in deze situatie wordt de drempel van €2.300 niet overschreden. Hierdoor heeft Andries niet te maken met de desinvesteringsbijtelling.

Op de site van de Belastingdienst kan je alles omtrent de desinvesteringsbijtelling nog rustig nalezen. 

Andries van der Werff

Andries van der Werff

Het leven is zo simpel. Alleen mensen maken het zichzelf onnodig lastig. Elke week wil ik jou weer een nieuwe eye-opener geven.

Bespaar Geld Met belastingvoordelen: 10 bewezen tips voor ondernemers.

Download ze hier

2 gedachten over “De desinvesteringsbijtelling”

  1. Hallo Andries,

    Bij het berekenen van de desinvesteringsbijtelling wordt het drempelbedrag van de verkoopwaarde afgetrokken. Is dit wel juist? Volgens mij moet dit niet en wordt de 28% berekend over het volle verkoopbedrag. Klopt dat?

    Vincent

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen