fbpx
Scooter-op-de-zaak

Een scooter op de zaak

In mijn vorige artikel besprak ik een auto op de zaak. Een leuk alternatief hierop is de scooter. In dit artikel leg ik uit waarom een scooter op de zaak fiscaal gezien erg voordelig kan uitpakken. 

De bijtelling

We beginnen met het grootste verschil tussen een auto op de zaak en een scooter op de zaak. Dat is de bijtelling. Voor auto’s heeft de overheid een rekensom hiervoor vastgesteld. Als je wilt weten hoe die moet, lees dan vooral mijn artikel hierover nog eens terug.

Voor de bijtelling van een scooter heeft de belastingdienst geen vaste rekensom gemaakt. Je moet namelijk zelf uitrekenen hoeveel een kilometer je kost. Vervolgens doe je deze kilometerprijs maal de privé gereden kilometers.

Voorbeeld van bijtelling van de scooter

De totale kosten van je zakelijke scooter zijn in een jaar €2.600. Je kan dan denken aan kosten voor verzekering, afschrijving, brandstofkosten etc.

Je hebt daarnaast een kilometeradministratie bijgehouden en je hebt in totaal 10.000 kilometer gereden. Hiervan heb je 2000 kilometer privé gereden en 8000 kilometer zakelijk gereden.

Als je de prijs per kilometer wilt uitrekenen, moet je de totale kosten delen door het totale aantal gereden kilometers. Met dit voorbeeld kom je dan uit op een kilometerprijs van €0,26 (€2.600 : 10.000 kilometer)

Om na te gaan hoeveel de bijtelling daadwerkelijk bedraagt, vermenigvuldig je de kilometerprijs met het aantal privé gereden kilometers. Met dit voorbeeld wordt de bijtelling van de scooter van de zaak dan €540 (2.000 kilometer €0,26).

Investeringsaftrek

Als je mijn artikel over de KIA hebt gelezen, viel het je vast op dat een investering in een auto niet onder de KIA valt.

Een investering in een scooter komt echter wel in aanmerking voor de KIA. Dit kan weer een leuke fiscale meevaller zijn voor jouw onderneming. Lees dus vooral het artikel om hier meer over te weten te komen.

Met een elektrische scooter kom je daarnaast ook nog in aanmerking voor de milieuinvesteringsaftrek en de VAMIL-regeling. De elektrische scooter staat op de milieulijst, uitgegeven door de Rijksdienst Ondernemend Nederland, onder de code B 3118.

De elektrische scooter (B 3318)

Elke investering op de milieulijst is gekoppeld aan een unieke code. De code begint met een lettter. Voor een elektrische scooter is dit de letter B.

De letter B geeft aan dat de MIA 13,5 % bedraagt en dat de VAMIL-regeling mag worden toegepast. In sommige gevallen wordt er een aanvullende regel gegeven op een investering. Dat is ook het geval bij de B 3318. De fiscale voordelen gelden namelijk niet over het gehele investeringsbedrag van de scooter, maar over de helft van het investeringsbedrag.

Voor het cijfervoorbeeld gaan we uit van een elektrische scooter inclusief accessoires van €4000.

De helft hiervan, dus €2000, kan willekeurig worden afgeschreven.

Daarnaast krijg je nog een energie-investeringsaftrek van €270 (€2000 x 13,5%).

Let op, ik ga er nu wel vanuit dat de drempel al behaald is.

En het houd niet op met de fiscale voordelen. Je komt met een investering in een elektrische scooter ook nog in aanmerking voor de KIA. Voor de KIA telt het gehele investeringsbedrag weer mee!

De btw

Als je als ondernemer belaste prestaties hebt, kan je in elk geval de btw op de aankoop van je scooter terugkrijgen. Bij een auto van de zaak kan je alleen bij een nieuwe auto de btw aftrekken.

Op het moment dat jij je scooter op de zaak zet, kun je van alle kosten de btw terugvragen. Dit is bijvoorbeeld de btw op de reparatie van een scooter, maar ook op de benzine. Dat is dan toch weer een mooie korting van 21%.

Lagere overheadkosten met een scooter op de zaak

Naast de fiscale voordelen heb je met een scooter ook nog andere voordelen. Met de scooter heb je namelijk bijna geen parkeerkosten en je bespaart aanzienlijk op je brandstofkosten, vergeleken met een auto. Scooters verbruiken namelijk een stuk minder.

Privé scooter

Naast een scooter op de zaak is het natuurlijk ook mogelijk om je privé scooter zakelijk te gebruiken. Hiervoor moet je een kilometer-administratie bijhouden en kun je per zakelijk gereden kilometer €0,19 als kosten opvoeren.

Als je 500 zakelijke kilometers rijdt met je privé scooter kun je toch weer €95 als zakelijke kosten opvoeren. Hierdoor wordt je winst lager en hoef je op het eind van de rit minder inkomstenbelasting te betalen.

Bron: Belastingdienst 

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen