fbpx
De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (afgekort de KIA) is wellicht de eenvoudigste in het rijtje van de investeringsaftrek. Om aan de KIA te voldoen moet je ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting en je je totaal aan investeringen moet aan een bepaalde bedrag voldoen. Hieronder heb ik een mooie tabel overgenomen van de site van de belastingdienst waar de exacte bedragen staan vermeld. 

De investeringsbedragen
InvesteringsbedragDe kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
onder de € 2.400€ 0
Tussen € 2.401 t/m € 58,23828% van het investeringsbedrag
Tussen € 58.239 t/m € 107.848€ 16.307
€ 107.849 t/m € 323.544€ 16.307 verminderd met 7,56% van het deel van het investeringsbedrag boven de € 107.848
Meer dan € 323.544€ 0

Bron: Belastingdienst tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2020

Wat moet ik met die saaie tabel?

Als je niet zo van cijfers houd, snap ik dat je deze tabel erg verwarrend vindt. Ik probeer je de hoofdlijnen van deze tabel uit te leggen.

Les 1: Het komt erop neer dat je voor een investeringbedrag van onder de € 2.400 geen KIA krijgt. Probeer hier dus zeker boven te komen als je hier dichtbij in de buurt zit.

Les 2: Als je een investeringsbedrag hebt dat hoger is dan € 107.848,- wordt je KIA steeds minder. Probeer dus onder de € 107.848 te blijven zodat je meer fiscaal voordeel hebt.

Les 3: Bij een investeringsbedrag van boven de € 323.544, krijg je helemaal geen KIA. Het is dus niet aan te raden om boven dit bedrag te komen, want we willen natuurlijk zo weinig mogelijk belasting betalen.

Algemene les

Bij een investeringsbedrag van €58.238 krijg je de meeste KIA. Dit is dus het meest ideale scenario voor de KIA. Ik adviseer om je investeringen altijd boven de € 2.400 te houden zodat je bedrijf kan groeien en zich door fiscaal gunstig zeewater kan varen.

Ga echter niet investeren om te investeren. Een investering moet iets opleveren voor je bedrijf en het moet naar mijn mening niet je kostprijs verhogen.

Ook is het een belastingkorting, als je dus geen winst, heb je ook niets aan de KIA.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen