fbpx
Het nut van de zakelijke bankrekening

Het nut van de zakelijke bankrekening

Elke ondernemer probeert natuurlijk zijn of haar kosten zo laag mogelijk te houden zodat je als ondernemer een mooi inkomen hebt. Dit is natuurlijk erg belangrijk, maar als ondernemer is het niet verstandig om op de verkeerde zaken te gaan besparen. Wat ik soms hoor tijdens netwerkbijeenkomsten is dat sommige ondernemers kosten willen besparen door geen zakelijke bankrekening te openen. In dit artikel ga ik uitleggen waarom ik ondernemers toch adviseer om een zakelijke spaarrekening te openen.

Extra argument tegen de belastingdienst

Sommige startende ondernemers bevinden zich tussen een resultaatgenieter of een ondernemer voor de inkomstenbelasting. Wanneer je dat hebt, wil je natuurlijk dat de belastingdienst je toch aanmerkt als ondernemer voor de inkomstenbelasting zodat je in aanmerking komt voor de ondernemersaftrek en andere fiscale voordelen.

Als je mijn artikel hebt gelezen over ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting, heb je vast gelezen dat de laatste voorwaarde gaat over het marketingbeleid van je onderneming. Met deze voorwaarde is het belangrijk dat je naar buiten toe communiceert dat je ondernemer bent.

Als de belastingdienst ziet dat al jouw klanten hun rekeningen betalen via jouw particuliere onderneming, kan de belastingdienst al snel zeggen: ‘je communiceert je naar buiten toe niet als ondernemer en ik denk dat je toch eerder een resultaatgenieter bent’. Als die situatie zich voor doet, is de kleine besparing toch niet echt een besparing gebleken.

Box 3-heffing

Het saldo wat op 1 januari aanwezig is op je particuliere rekening wordt meegenomen voor de Box 3 heffing. Jouw zakelijke verdiende centen die je op je particuliere rekening hebt gestald dus ook..

Als je hierdoor net boven het heffingsvrijvermogen komt, moet je hierdoor belasting betalen over box 3. Dit zou erg zonde zijn, want als je dit bedrag op je zakelijke rekening had gehad werd het niet meegenomen in box 3.

Voor de meer vermogende ondernemers is dit dus een extra kostenpost. Een extra kostenpost is iets wat wij bij Van der Werff Controlling zeker willen voorkomen . Een gewaarschuwd mens telt namelijk voor twee!

Eenvoud administratie

En zeg nou zelf het is toch veel prettiger voor je administratie om zakelijk en privé gescheiden te houden. Het is voor jezelf makkelijker en door de betere scheiding is het makkelijker om je administratie te automatiseren. Dat saaie intikwerk is namelijk niet meer echt van deze tijd. Een online boekhoudpakket biedt hiervoor een uitkomst.

Het juridische verhaal

Naast de bovengenoemde argumenten om als ondernemer toch een zakelijke rekening te openen, komt nu het laatste argument. Het is namelijk ook nog maar de vraag of je bij je bank je particuliere rekening voor zakelijke doeleinden mag gebruiken.

Eigen situatie

Zelf heb ik mijn zakelijke rekening bij Knab. Knab heeft een gunstige regeling in het eerste jaar hierdoor betaal je maar €30,- per jaar. Daarnaast hoef je geen meerprijs te betalen als je minder dan 1000 transacties per jaar hebt. Ik betaal liever €30,- per jaar meer dan dat ik bovengenoemde risico’s loop, maar dat is mijn mening.

Heb ik je overtuigd om ook een zakelijke rekening te nemen? Dan adviseer ik je om je ook aan te sluiten bij de voordeligste bank voor startende ondernemers ,genaamd Knab.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen