fbpx
btw-verlegd-van-der-werff-controlling

Btw verlegd: uitgelegd in 5 praktijkvoorbeelden

Als je btw verlegt naar klanten is het verplicht om dit je melden op je factuur. Ook moet je de omzet, waarvan de btw verlegd is, apart vermelden in de btw-aangifte. Ontdek in welke situaties de btw verlegt moet worden en kom erachter hoe jouw factuur en jouw btw-aangifte eruit moet zien.

Wat betekent BTW verlegd?

In de gewone situatie, bereken jij eerst de prijs van jouw product of dienst. Vervolgens bekijk je welk btw-tarief hierbij hoort. Je vermenigvuldigt jouw prijs met het btw-tarief en dan komt het factuurbedrag inclusief btw eruit rollen.

Ik geef bijvoorbeeld een fiscaal advies aan mijn klant Bethlehem Schilderwerken. De prijs die ik hiervoor hanteer, is € 200. Het bijbehorende btw-tarief is 21%. Je komt dus uit op een factuurbedrag van € 242, waarvan € 42 btw.

Mijn klant betaalt dit factuurbedrag en hij kan het btw-bedrag terugkrijgen. Ik krijg de factuur mooi op tijd betaald en ik moet vervolgens de btw afdragen.

In de situatie van de btw-verleggingsregeling werkt het anders. Degene die omzet maakt, vermeldt geen btw op zijn factuur. Hij stuurt eigenlijk een factuur zonder btw naar zijn klant.

Deze klant moet zelf het btw-bedrag berekenen en dit btw-bedrag afdragen. In principe wordt het btw berekenen en de afdracht van de btw verschoven naar de klant.

Hoe verleg je de btw op een factuur?

Elke keer als jij de btw hebt verlegd, moet dit duidelijk op de factuur worden neergezet. Daarnaast is het belangrijk dat van beide partijen het btw-identificatienummer op de factuur staat vermeld. Dus zowel van de klant als van de afnemer.

Wanneer wordt BTW verlegd?

De btw moet in verschillende situaties verplicht worden verlegd.

Dit zijn de 5 meestvoorkomende situaties:
1. Jij verlegt BTW naar een Nederlandse leverancier.
2. Een Nederlandse leverancier verlegt de btw naar jou.
3. Een buitenlandse ondernemer verlegt de btw naar jou
4. Jij verlegt de btw naar een buitenlandse ondernemer.
5. BTW verlegd bij de aankoop van een bedrijfsgebouw

Hieronder heb ik elke situatie tot in detail uitgewerkt met behulp van een praktijkvoorbeeld.

Situatie 1: Jij verlegt de BTW naar een Nederlandse ondernemer

In de meeste gevallen breng je BTW in rekening bij je klanten. Met andere woorden, je stuurt jouw klanten een factuur waar het BTW bedrag op staat genoteerd.

Als je de BTW verlegt, moet je een factuur sturen waar geen btw bedrag op staat vermeld. Het factuurbedrag is nu het totaalbedrag exclusief btw. Op deze factuur moet je duidelijk aangeven dat je de BTW hebt verlegd. Je noteert dan ook letterlijk het woord: btw verlegd.

Daarnaast moet je aangeven naar wie je de btw verlegd. Dit doe je door het noteren van het btw-identificatienummer van degene waarnaar jij de btw verlegd. Dit is jouw opdrachtgever of de hoofdaannemer. Het is maar net hoe je het wilt noemen.

Bij de btw-aangifte moet je er rekening mee houden als je de btw naar iemand hebt verlegd. Alle facturen waarin je de btw naar een Nederlandse ondernemer hebt verlegd tel je bij elkaar op. Dit bedrag vul je rubriek 1E in.

Als je gebruik maakt van een boekhoudpakket gaat dit automatisch. Als je jouw administratie via Excel doet, moet je dit handmatig doen. Let op dat je dit niet vergeet!

Situatie 2: Een ondernemer uit Nederland verlegt de btw naar jou.

Op het moment dat er btw naar jouw onderneming wordt verlegd, moet je goed letten op de factuur.  Op deze factuur moet zowel het woord “btw verlegd” staan als jouw btw-identificatienummer.

In jouw btw-aangifte kan je de btw die naar jou is verlegd invullen in rubriek 2. Stel je hebt een factuur gekregen van €1.000 . De btw is naar jou verlegd en het btw-tarief wat normaal gesproken geldt voor deze dienst is 21%.

In de linkerkolom van rubriek 2 moet je eerst de omzet invoeren. Deze omzet is het totaalbedrag van alle facturen waarvan de btw naar jou is verlegd. In ons voorbeeld houden we het simpel en hebben we 1 factuur van € 1.000. De omzet die we invoeren is € 1.000.

Vervolgens moet je in de rechterkolom van rubriek 2 de omzetbelasting invoeren. Dit kun je gemakkelijk berekenen door het factuurtotaal te vermenigvuldigen met btw-tarief. In ons voorbeeld betekent dit dus € 1.000 x 21% = € 210.

De laatste stap is daarnaast het leukst en ook het eenvoudigst. Het bedrag wat je ingevoerd hebt in rubriek 2 moet je ook invoeren in rubriek 5b (voorbelasting). Het totaalplaatje zorgt ervoor dat je uiteindelijk € 0 belasting betaald. Waarom?

Eerst vul je namelijk in dat je € 210 moet terugbetalen en vervolgens mag je invullen dat je € 210 terug kan krijgen.

Download jouw gratis Artikel 23 template.

Geen BTW meer vooraf financieren? Artikel 23 is de oplossing!

Download hier

Situatie 3: Een buitenlandse ondernemer verlegt de btw naar jou.

Door de nieuwe technologische ontwikkelingen is de kans steeds groter dan jij ook zaken gaat doen met het buitenland. Zelf ik als kleine ondernemer heb al zaken gedaan met het buitenland.

Ik heb namelijk geïnvesteerd in Facebook advertenties en Facebook is gevestigd in Ierland. Op het moment dat je jouw btw-nummer doorgeeft bij Facebook, krijg je een factuur waar de btw naar jou wordt verlegd.

Het verwerken van deze facturen in je btw-aangifte gaat op dezelfde manier als in situatie 2. Je vult het totale factuurbedrag in de linkerkolom en het bijbehorende btw-bedrag vul je in in de rechterkolom.

Het btw-bedrag bereken je door het factuurbedrag te vermenigvuldigen met het btw-tarief. Het enige verschil is dat je de getallen invult in rubriek 4b in plaats van rubriek 2. En als laatste vul je de bedragen in in rubriek 5b.

Situatie 4: Jij verlegt de btw naar een buitenlandse ondernemer

Voor de BTW is de vraag waar de dienst of levering plaatsvindt erg belangrijk. In ons artikel over de btw-aangifte gaan we hier uitgebreid op in. 

Heel globaal komt het erop neer dat voor kleine ondernemers er gekeken moet worden of je zaken doet met een particulier of met een zakelijke klant.

Als je zaken met een particulier doet, geldt in de meeste gevallen dat je Nederlandse btw kan berekenen. Dus bij verkopen aan buitenlandse particulieren heb je niet te maken met BTW verlegd.

Op het moment dat je iets verkoopt aan een buitenlandse ondernemer, heb je wel te maken met btw verlegd. Op het moment dat je hiermee zaken doet, is het erg belangrijk dat jij het btw-nummer van jouw buitenlandse klant controleert.

Voor het controleren van het btw-nummer is er een speciale website ontwikkeld. Hierbij voer je het btw-nummer in en dan zie je gelijk of het btw-nummer klopt. 

Extra factuureisen bij btw-verleggen naar het buitenland

Naast het controleren van het btw-nummer, moet je ook op de factuur het btw-nummer van jouw klant noteren. Daarnaast moet je aangeven dat het gaat om een intracommunautaire levering. Dit doe je door de volgende wetsartikel toe te voegen aan jouw factuur: 

artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112

Verder gebruik je het 0% btw-tarief en vermeld je dat de btw is verlegd. Dit kun je ook in de taal van jouw klant noteren. 

Samengevat stappenplan:

Stap 1: controleer het btw-nummer

Stap 2: Wetsartikel artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112 toevoegen aan jouw factuur.

Stap 3: BTW-nummer van de klant noteren op de factuur

Stap 4: 0% btw-tarief gebruiken

Stap 5: btw-verlegd op de factuur noteren en eventueel in de taal van de klant. 

BTW verlegd in verschillende talen:

In het Frans: TVA transféré

In het Engels: reverse charge of VAT shifted. 

in het Duits: Umkehrung der Steurschuldnerschafft (voorbeeld factuur)

Situatie 5: Btw verlegd bij het kopen van een kantoor belast met btw

Op het moment dat er een bedrijfsgebouw wordt aangekocht, is dit een ingewikkelde fiscale kwestie. Ik adviseer je om altijd een fiscaal adviseur in zo’n situatie in te schakelen. Een slechte keuze bij het aanschaffen van een bedrijfsgebouw, kan fiscaal gezien zeer slecht uitpakken.

Dat komt doordat het gaat om grote bedragen en, omdat de regels ingewikkeld zijn. Erg eenvoudig uitgelegd zijn dit de de belangrijkste punten:

 • Een bedrijfsgebouw dat nog niet langer dan 2 jaar in gebruik is genomen, is belast met 21% btw.
 • Een bedrijfsgebouw dat langer dan 2 jaar in gebruik is genomen is, niet meer belast met 21% btw.
 • Als de verkopende partij en de kopende partij een btw-ondernemer is, kan er gekozen worden om 21% btw te gebruiken, zelfs als het bedrijfsgebouw langer dan 2 jaar in gebruik is genomen.

In gebruik genomen betekent dat een gebouw gebruikt is voor huisvesting. Een gebouw dat afgebouwd is door een aannemer, maar nog niet is verkocht, is nog niet in gebruik genomen.

Op het moment dat het verkocht is en de koper gaat het pand gebruiken, is het bedrijfsgebouw in gebruik genomen.

Dus, een gebouw dat 5 jaar bestaat, waarvan 4 jaar lang in de verkoop stond en na 4 jaar pas is verkocht, is nog belast met 21% btw.

Het in gebruik nemen van een bedrijfsgebouw- van der werff Controlling (2020)

De laatste regel lijkt misschien vreemd, maar als ondernemer kun je hierdoor erg veel btw terugkrijgen en in de meeste gevallen is dat voor een ondernemer erg voordelig.

Op het moment dat er wordt gekozen om 21% btw te hanteren, moet de btw worden verlegd. Als er bijvoorbeeld een kantoor wordt aangeschaft van €1.000.000,- exclusief btw, gaat het om een btw-bedrag van € 210.000,-

De Belastingdienst wil niet het risico lopen dat de verkopende partij er met de BTW vandoor gaat.

Hoe vermeld je verlegde btw in de btw-aangifte?

Het is belangrijk om hiervoor een boekhoudpakket te gebruiken. Een goed boekhoudpakket zorgt ervoor dat de bedragen in de juiste rubriek komen.

De verlegde btw kan namelijk in zowel rubriek 1e, 2a, 4a of 4b komen te staan en als je dit handmatig doet, is een foutje zomaar gemaakt.

Een boekhoudpakket zorgt ervoor dat je geen fouten maakt en dat scheelt heel veel narigheid zoals boetes en naheffingen.

Zelf ben ik partner van boekhoudpakket Jortt.
Wil jij klant worden van Jortt? Klik dan op de bovestaande link.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

29 gedachten over “Btw verlegd: uitgelegd in 5 praktijkvoorbeelden”

 1. Duidelijk op een ding na! Wat doe ik met de BTW als ik de kosten van de Facebook campagne doorbelast naar mijn klant. (ben pas voor mezelf begonnen). Ik heb zeg maar een factuur van 30,- waavan de btw dus naar mij verlegd is… Factureer ik de klant gewoon 30,- en bereken dan 21% extra BTW of moet ik het bedrag zelf eerst netto terug rekenen? Dus in dit geval dan 24,80?

  Beantwoorden
  • Beste Guide,

   Bedankt voor je compliment.
   Jouw situatie zie ik als volgt:

   Jij bent bezig met een advertentie voor een klant.
   De inkoop van jou is de Facebook-advertentie. Dus die verwerk je op de manier die genoemd staat in situatie 3.
   Jouw verkoop is eigenlijk de dienst: opzetten van een Facebook campagne.

   Hier zou ik dan € 30,- exclusief btw (inclusief btw = € 36,30 voor rekenen. De BTW is inderdaad 21%. Dus

   Ik hoop dat ik je hiermee goed geholpen heb. Als je meer vragen hebt, hoor ik het wel 😀

   Beantwoorden
 2. Hi Andries,

  Ben beetje in de war met het volgende :

  Ben broker van de machine handel, koop normaal in het buitenland en verkoop hem door naar een ander land.. BTW verlegd , 0% BTW op factuur.

  Nu begin ik ook te kopen van mijn klanten/verkoper in Nederland en de machine gaat direct door naar mijn klant/koper in het buitenland.

  1. Het bedrag / factuur die ik betaal aan de verkoper in Nederland bijv. €10.000,- is de factuur BTW verlegd met 0% BTW of incl. Btw .

  Want hij gaat direct door naar mijn koper in het buitenland waar ik met mijn winst de factuur doorboek met een BTW verrlegd factuur.

  Hoor graag van je..

  Thanks,
  Andres

  Beantwoorden
 3. Ik denk dat ik het snap, ik vraag me echter af wat de meerwaarde is.
  Stel persoon A verlegd de btw naar Persoon B , Persoon B draagt deze btw dus in principe af aan belasting, maar kan hem ook tegelijkertijd terugvragen. per saldo gebeurt er dus niets?

  Of persoon A factuurt inc btw aan persoon B. Persoon B betaalt aan A , A draagt af aan belasting en B vordert terug van belasting. Per saldo wederom niets gebeurt?

  Wat maakt het dan uit , wat is de meerwaarde?

  Beantwoorden
  • Beste Dennis,
   De meerwaarde van de verleggingsregeling is er vooral bij import/export situaties.
   De koper kan dan zijn btw regelen in zijn eigen land en dat is voor de koper een stuk eenvoudiger.

   Hopelijk heb ik hiermee jouw vraag beantwoord.
   Heb je zelf ook een eigen onderneming, Dennis?

   Groet,
   Andries van der Werff

   Beantwoorden
 4. Beste Andries,

  Ik ben werkzaam in de detacheringsbranche. Bijvoorbeeld contracteer ik een zzp-er en die leen ik door naar een opdrachtgever die mij verzoekt om de BTW te verleggen. Is het dan een verplichting dat de zzp-er naar mij toe ook de BTW verlegd?

  gregor
  ps Geen verstand van finance 🙂

  Beantwoorden
 5. Beste Andries.

  U geeft aan met E-boekhouden gewerkt te hebben. Als ik daar een factuur opmaak en aangeef btw verleggen, dan is de keuze alleen btw verlegd 0%. Mijn opdrachtgever zegt dat dat niet klopt en dat het btw verlegd 21% moet zijn.
  Wat is juist?

  Groeten Michael.

  Beantwoorden
  • Beste Michael,

   Op het moment dat jij de btw verlegd naar jouw opdrachtgever is inderdaad de enige mogelijkheid om btw verlegd 0% te kiezen.
   Dit klopt ook helemaal. Kijk maar naar jouw btw-aangifte bij rubriek 1E.
   Hier is alleen 1 vakje open en dat is het vakje hoeveel omzet jij hebt verlegd naar jouw opdrachtgevers.

   Jouw opdrachtgever moet de btw verwerken en dus ook bekijken welk btw-tarief moet worden gehanteerd.
   Hij zal jouw factuur als volgt verwerken: btw verlegd 21%.

   Kortom, op het moment dat jij btw verlegd 0% aanklikt, klopt jouw factuur helemaal.
   Zorg er daarnaast voor dat zowel jouw (nieuwe) btw-nummer als het (nieuwe) btw-nummer van jouw opdrachtgever op de factuur staat.

   Heb ik je zo goed geholpen? En ik ben nog wel benieuwd in welke branche je werkzaam bent.
   Zit je bijvoorbeeld in de bouw?

   Met vriendelijke groet,
   Andries van der Werff

   Beantwoorden
 6. Beste Andries,
  Dank voor je reactie. Hier kan ik zeker wat mee.
  Ik ben inderdaad werkzaam in de bouw.
  En goed van je opmerking over het nieuwe btw-nummer.

  Groeten Michael

  Beantwoorden
   • Beste Andries,

    Met de huidige stand van zaken in SEO is het echt niet meer nodig de zoekmachines om de tuin te leiden met onjuiste spellingen. Sterker: het kan tegen je werken omdat lezers zich er aan storen en daardoor eerder afhaken. Inmiddels zijn er ook nieuwe methoden om in WordPress de SEO-kwaliteit te vergroten, buiten b.v. Yoast.
    Ik hoor graag of ik je daarover kan bijpraten.

    Groet,
    Carl Lunenborg

    Beantwoorden
 7. Bedankt voor de duidelijke toelichting.

  Ik hoop dat ik het goed heb begrepen. Voor een bedrijf gevestigd in België voer ik een opdracht uit als mystery shopper waarvoor ik een vergoeding ontvang van EUR 100,-.
  Ik volg daarbij de stappen die bij situatie 4 zijn beschreven. Ik stuur ze een factuur van 100,- met 0% btw. Wat is nu de consequentie voor de BTW-aangifte?

  Groet,
  Marko

  Beantwoorden
  • Beste Marko!

   Bedankt voor jouw opmerking.
   Aangezien je aangeeft dat je een factuur stuurt, ga ik ervan uit dat je een ondernemer bent.
   Je hebt een B2B dienst verricht als mystery shopper.

   Daardoor is de plaats van de dienst, België.
   Hierdoor dien je inderdaad de btw te verleggen naar de Belgische ondernemer.

   Dit kan je weer aangeven in jouw boekhouding.
   Met welk boekhoudpakket werk jij Marko?

   Groet,
   Andries van der Werff

   Beantwoorden
 8. Waar ik nog niet uit ben is het volgende: als ontwerper woon en werk ik vanuit Spanje. Voor een Nederlandse klant maak ik een grafisch ontwerp, laat dat produceren én afleveren in Nederland.
  Als opdrachtgever vraag ik dat bedrijf dus een factuur met verlegde btw om dit bedrag vervolgens met een opslag op mijn factuur met mijn werkzaamheden te te factureren (met verlegde btw) aan mijn Nederlandse klant. Of gelden hier andere regels omdat productie én levering in Nederland is, en ik als opdrachtgever in Spanje?

  Beantwoorden
  • Hee Paul!

   Een erg interessante vraag. Ik moet voor het beantwoorden van de vraag nog kunnen aangeven of het een dienst is of een goederenlevering. Ik neem aan dat je echt iets produceert, dus een goederenlevering.

   Kan je dat bevestigen?

   Groet,
   Andries

   Beantwoorden
   • Hallo Andries,

    Wat ik zelf lever is een dienst in opdracht, zijnde een grafische ontwerp. Die dienst verricht ik in Spanje.
    Vervolgens laat ik die dienst omzetten in een product, zijnde drukwerk. Die goederen koop ik dus in Nederland in, en geef de opdracht aan de drukkerij deze rechtstreeks op een adres in Nederland af te leveren (dus leverancier en mijn klant zijn beide in Nederland).
    Ik ontvang de factuur van de drukkerij, combineer die met mijn factuur en het geheel factureer ik aan de klant in Nederland.
    Dus het betreft een combinatie van een dienst (grafisch ontwerp) en een goederenlevering (drukwerk door mij ingekocht).

    Beantwoorden
   • Ha Andries,

    Het is een combinatie van een dienst (grafisch ontwerp) dat ik verricht vanuit Spanje, en een goederenlevering (ik bestel drukwerk van van mijn ontwerp bij een drukkerij in Nederland).
    Vervolgens laat ik het drukwerk leveren bij mijn klant in Nederland. De factuur van de drukkerij betaal ik en verhoog mijn factuur (de dienst) met de kosten van deze inkoop (goederenlevering). De totaalfactuur zal met verlegde btw naar mijn klant gaan gaan. Hij betaalt mij en vervolgens betaal ik de drukkerij.

    Beantwoorden
 9. Ik ben gestopt met mijn bedrijf, de import van producten (voedingsmiddelen) vanuit Belgie.
  Volgens informatie moet mijn (Belgische) leverancier
  Is dit juist ?

  alvast bedankt voor uw advies.mij wél BTW berekenen.
  Omdat ik geen BTW nummer meer heb, moet ik op mijn factuur aan (nederlandse) klant geen BTW meer berekenen

  Beantwoorden
 10. Goedendag,
  Ik ga een dienst verlenen aan een bedrijf in Belgie. Ik moet factureren aan het moederbedrijf in de UK. Hoe moet ik dat factureren? Hoe doe ik dat met de BTW aangifte?

  Beantwoorden
  • Hee Jonathan,

   Een speciale situatie heb je.
   Kan je mij uitleggen waarom je een dienst levert aan een bedrijf in België en waarom je een factuur moet sturen naar het moederbedrijf in de UK?
   Je zou zeggen dat je de factuur moet sturen naar het bedrijf in België.
   Kortom, ik heb even iets meer informatie nodig over jouw situatie.

   Groet,
   Andries van der Werff

   Beantwoorden
 11. goedendag,

  ik wil gaan beginnen met importeren van producten/goederen uit polen op het factuur van de leverancier uit polen hoef ik geen btw te betalen.

  wat ik niet begrijp is hoe maak ik een factuur voor mijn klant in nederland is dat op 21% btw of 0%??

  gr, sunny

  Beantwoorden
 12. Goedemiddag,

  Ik heb een Nederlandse B.V., het factuuradres, en koopt goederen in Duitsland en laat deze bezorgen in Belgie, het leveradres. De leverancier wil de BTW niet verleggen omdat er volgens hem voor het afleveradres geen Belgisch BTW nummer bestaat. Is dit de correcte gang van zaken van deze leverancier.

  Met vriendelijke groet, Antoni

  Beantwoorden

Plaats een reactie