btw-verlegd-van-der-werff-controlling

Btw verlegd: uitgelegd in 5 praktijkvoorbeelden

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Als je btw verlegd naar jouw klanten moet je dit apart vermelden op je factuur. Ook moet je de omzet, waarvan de btw verlegd is, apart vermelden in de btw-aangifte. Ontdek in welke situaties de btw verlegd moet worden en kom erachter hoe jouw factuur en btw-aangifte eruit moet zien.

Wat betekent BTW verlegd?

In de gewone situatie, bereken jij eerst de prijs van jouw product of dienst.Vervolgens bekijk je welk btw-tarief hierbij hoort. Je vermenigvuldigt jouw prijs met het btw-tarief en dan komt het factuurbedrag inclusief btw eruit rollen.

Ik geef bijvoorbeeld een fiscaal advies aan mijn klant Bethlehem Schilderwerken. De prijs die ik hiervoor hanteer, is € 200. Het bijbehorende btw-tarief is 21%. Je komt dus uit op een factuurbedrag van € 242, waarvan € 42 btw.

Mijn klant betaalt dit factuurbedrag en hij kan het btw-bedrag terugkrijgen. Ik krijg de factuur mooi op tijd betaald en ik moet vervolgens de btw afdragen.

In de situatie van de btw-verleggingsregeling werkt het anders. Degene die omzet maakt, vermeldt geen btw op zijn factuur. Hij stuurt eigenlijk een factuur zonder btw naar zijn klant.

Deze klant moet zelf het btw-bedrag berekenen en dit btw-bedrag afdragen. In principe wordt het btw berekenen en de afdracht van de btw verschoven naar de klant.

Wanneer moet je de BTW-verleggingsregeling gebruiken?

De Belastingdienst heeft een aantal situaties beschreven waarin je de BTW-verleggingsregeling verplicht moet gebruiken. De meestvoorkomende situaties zijn:

het inlenen van personeel in de: de bouwsector
schoonmaaksector
scheepsbouw
zakendoen met het buitenland

Situatie 1: Jij verlegd de BTW naar een Nederlandse ondernemer

In de meeste gevallen breng je BTW in rekening bij je klanten. Met andere woorden, je stuurt jouw klanten een factuur waar het BTW bedrag op staat genoteerd.

Als je de BTW verlegd, moet je een factuur sturen waar geen btw bedrag op staat vermeld. Het factuurbedrag is nu het totaalbedrag exclusief btw. Op deze factuur moet je duidelijk aangeven dat je de BTW hebt verlegd. Je noteert dan ook letterlijk het woord: btw verlegd.

Daarnaast moet je aangeven naar wie je de btw verlegd. Dit doe je door het noteren van het btw-identificatienummer van degene waarnaar jij de btw verlegd. Dit is jouw opdrachtgever of de hoofdaannemer. Het is maar net hoe je het wilt noemen.

Bij de btw-aangifte moet je er rekening mee houden als je de btw naar iemand hebt verlegd. Alle facturen waarin je de btw naar een Nederlandse ondernemer hebt verlegd tel je bij elkaar op. Dit bedrag vul je rubriek 1E in.

Situatie 2: Een ondernemer uit Nederland verlegd de btw naar jou.

Op het moment dat er btw naar jouw onderneming wordt verlegd, moet je goed letten op de factuur.  Op deze factuur moet zowel het woord “btw verlegd” staan als jouw btw-identificatienummer.

In jouw btw-aangifte kan je de btw die naar jou is verlegd invullen in rubriek 2. Stel je hebt een factuur gekregen van €1.000 . De btw is naar jou verlegd en het btw-tarief wat normaal gesproken geldt voor deze dienst is 21%.

In de linkerkolom van rubriek 2 moet je eerst de omzet invoeren. Deze omzet is het totaalbedrag van alle facturen waarvan de btw naar jou is verlegd. In ons voorbeeld houden we het simpel en hebben we 1 factuur van € 1.000. De omzet die we invoeren is € 1.000.

Schermafbeelding-2018-12-22-om-08.20.23-300x46

Vervolgens moet je in de rechterkolom van rubriek 2 de omzetbelasting invoeren. Dit kun je gemakkelijk berekenen door het factuurtotaal te vermenigvuldigen met btw tarief. In ons voorbeeld betekent dit dus € 1.000 x 21% = € 210.

De laatste stap is daarnaast het leukst en ook het eenvoudigst. Het bedrag wat je ingevoerd hebt in rubriek 2 moet je ook invoeren in rubriek 5b (voorbelasting). Het totaalplaatje zorgt ervoor dat je uiteindelijk € 0 belasting betaald. Waarom?

Eerst vul je namelijk in dat je € 210 moet terugbetalen en vervolgens mag je invullen dat je € 210 terug kan krijgen.

Situatie 3: Een buitenlandse ondernemer verlegd de btw naar jou.

Door de nieuwe technologische ontwikkelingen is de kans steeds groter dan jij ook zaken gaat doen met het buitenland. Zelf ik als kleine ondernemer heb al zaken gedaan met het buitenland.

Ik heb namelijk geïnvesteerd in Facebook advertenties en Facebook is gevestigd in Ierland. Op het moment dat je jouw btw-nummer doorgeeft bij Facebook, krijg je een factuur waar de btw naar jou wordt verlegd.

Het verwerken van deze facturen in je btw-aangifte gaat op dezelfde manier als in situatie 2. Je vult het totale factuurbedrag in de linkerkolom en het bijbehorende btw-bedrag vul je in in de rechterkolom.

Het btw-bedrag bereken je door het factuurbedrag te vermenigvuldigen met het btw-tarief. Het enige verschil is dat je de getallen invult in rubriek 4b in plaats van rubriek 2. En als laatste vul je de bedragen in in rubriek 5b.

Situatie 4: Jij verlegd de btw naar een buitenlandse ondernemer

Voor de BTW is de vraag waar de dienst of levering plaatsvindt erg belangrijk. In ons artikel over de btw-aangifte gaan we hier uitgebreid op in. 

Heel globaal komt het erop neer dat voor kleine ondernemers er gekeken moet worden of je zaken doet met een particulier of met een zakelijke klant.

Als je zaken met een particulier doet, geldt in de meeste gevallen dat je Nederlandse btw kan berekenen. Dus bij verkopen aan buitenlandse particulieren heb je niet te maken met BTW verlegd.

Op het moment dat je iets verkoopt aan een buitenlandse ondernemer, heb je wel te maken met btw verlegd. Op het moment dat je hiermee zaken doet, is het erg belangrijk dat jij het btw-nummer van jouw buitenlandse klant controleert.

Voor het controleren van het btw-nummer is er een speciale website ontwikkeld. Hierbij voer je het btw-nummer in en dan zie je gelijk of het btw-nummer klopt. 

Extra factuureisen bij btw-verleggen naar het buitenland

Naast het controleren van het btw-nummer, moet je ook op de factuur het btw-nummer van jouw klant noteren. Daarnaast moet je aangeven dat het gaat om een intracommunautaire levering. Dit doe je door de volgende wetsartikel toe te voegen aan jouw factuur: 

artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112

Verder gebruik je het 0% btw-tarief en vermeld je dat de btw is verlegd. Dit kun je ook in de taal van jouw klant noteren. 

Samengevat stappenplan:

Stap 1: controleer het btw-nummer

Stap 2: Wetsartikel artikel 138, lid 1, Richtlijn 2006/112 aan jouw factuur.

Stap 3: BTW-nummer van de klant noteren op de factuur

Stap 4: 0% btw-tarief gebruiken

Stap 5: btw-verlegd op de factuur noteren en eventueel in de taal van de klant. 

BTW verlegd in verschillende talen:

In het Frans: TVA transféré

In het Engels: reverse charge of VAT shifted. 

in het Duits: Umkehrung der Steurschuldnerschafft (voorbeeld factuur)

Situatie 5: btw verlegd bij het kopen van een kantoor belast met btw

Op het moment dat er een bedrijfsgebouw wordt aangekocht, is dit een ingewikkelde fiscale kwestie. Ik adviseer je om altijd een fiscaal adviseur in zo’n situatie in te schakelen. Een slechte keuze bij het aanschaffen van een bedrijfsgebouw, kan fiscaal gezien zeer slecht uitpakken.

Dat komt doordat het gaat om grote bedragen en, omdat de regels ingewikkeld zijn. Erg eenvoudig uitgelegd zijn dit de de belangrijkste punten:

 • Een bedrijfsgebouw dat nog niet langer dan 2 jaar in gebruik is genomen, is belast met 21% btw.
 • Een bedrijfsgebouw dat langer dan 2 jaar in gebruik is genomen is, niet meer belast met 21% btw.
 • Als de verkopende partij en de kopende partij een btw-ondernemer is, kan er gekozen worden om 21% btw te gebruiken, zelfs als het bedrijfsgebouw langer dan 2 jaar in gebruik is genomen.

In gebruik genomen betekent dat een gebouw gebruikt is voor huisvesting. Een gebouw dat afgebouwd is door een aannemer, maar nog niet is verkocht, is nog niet in gebruik genomen.

Op het moment dat het verkocht is en de koper gaat het pand gebruiken, is het bedrijfsgebouw in gebruik genomen.

Dus, een gebouw dat 5 jaar bestaat, waarvan 4 jaar lang in de verkoop stond en na 4 jaar pas is verkocht, is nog belast met 21% btw.

Het in gebruik nemen van een bedrijfsgebouw- van der werff Controlling (2019)

De laatste regel lijkt misschien vreemd, maar als ondernemer kun je hierdoor erg veel btw terugkrijgen en in de meeste gevallen is dat voor een ondernemer erg voordelig.

Op het moment dat er wordt gekozen om 21% btw te hanteren, moet de btw worden verlegd. Als er bijvoorbeeld een kantoor wordt aangeschaft van €1.000.000,- exclusief btw, gaat het om een btw-bedrag van € 210.000,-

De Belastingdienst wil niet het risico lopen dat de verkopende partij er met de BTW vandoor gaat.

Laatste tip:

Ondanks mijn uitleg over het verleggen van de btw, kan het wel erg lastig zijn als je voor de eerste keer een boeking moet maken die te maken heeft met btw-verlegd.

De online boekhoudpakketten van tegenwoordig ondersteunen ondernemers hier erg mee. Ik als boekhouder heb met twee boekhoudpakketten gewerkt.

Tijdens de start van mijn onderneming heb ik gewerkt met E-boekhouden. Na de 15 gratis maanden ben ik overgestapt naar boekhoudpakket Jortt.

BTW verlegd met boekhoudpakket Jortt

Boekhoudpakket Jortt steelt hier de troon, het is een erg gebruiksvriendelijk programma en de boeking waarbij btw is verlegd, hebben ze ook erg eenvoudig gemaakt.

Schermafbeelding-2019-07-31-om-08.34.21-1024x632
BTW verlegd met boekhoudpakket Jortt
Andries van der Werff

Andries van der Werff

Het leven is zo simpel. Alleen mensen maken het zichzelf onnodig lastig. Elke week wil ik jou weer een nieuwe eye-opener geven.

2 gedachten over “Btw verlegd: uitgelegd in 5 praktijkvoorbeelden”

 1. Duidelijk op een ding na! Wat doe ik met de BTW als ik de kosten van de Facebook campagne doorbelast naar mijn klant. (ben pas voor mezelf begonnen). Ik heb zeg maar een factuur van 30,- waavan de btw dus naar mij verlegd is… Factureer ik de klant gewoon 30,- en bereken dan 21% extra BTW of moet ik het bedrag zelf eerst netto terug rekenen? Dus in dit geval dan 24,80?

  • Beste Guide,

   Bedankt voor je compliment.
   Jouw situatie zie ik als volgt:

   Jij bent bezig met een advertentie voor een klant.
   De inkoop van jou is de Facebook-advertentie. Dus die verwerk je op de manier die genoemd staat in situatie 3.
   Jouw verkoop is eigenlijk de dienst: opzetten van een Facebook campagne.

   Hier zou ik dan € 30,- exclusief btw (inclusief btw = € 36,30 voor rekenen. De BTW is inderdaad 21%. Dus

   Ik hoop dat ik je hiermee goed geholpen heb. Als je meer vragen hebt, hoor ik het wel 😀

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen