fbpx
De kleineondernemersregeling

De kleineondernemersregeling

In het artikel over ondernemer zijn voor de BTW, heb ik beloofd om de kleineondernemersregeling (afgekort KOR) verder toe te lichten. Hier lees je hoe je gebruik kunt maken van een fikse meevaller voor kleine ondernemers, zoals ik.

Wat houdt de kleineondernemersregeling in?

Voor ondernemers met een kleine omzet heeft de Belastingdienst een fiscale meevaller. De meeste ondernemers doen elk kwartaal hun BTW-aangifte. In deze aangifte geef je je omzet en je kosten op. In de meeste gevallen* bestaan je omzet en je kosten ook uit een deel belasting. Namelijk de belasting toegevoegde waarde (Afgekort de bekende BTW).

De BTW die je hebt gekregen van je klanten moet je afdragen aan de Belastingdienst. In je boekhoudpakket staat meestal de grootboekrekening: af te dragen BTW. Naast de BTW die je moet afdragen, heb je ook nog BTW die je terugkrijgt. De Belastingdienst noemt dit voorbelasting en zo staat het waarschijnlijk ook in je boekhoudpakket. Of heb je nog geen (online)boekhoudpakket?

Bij de BTW-aangifte wordt er gekeken of je BTW terug moet betalen of dat je het moet afdragen. Dit bereken ik altijd met de volgende rekensom:

Af te dragen BTW – terug te krijgen BTW = saldo BTW

Bijvoorbeeld: € 800 (af te dragen BTW) – € 1.000 (voorbelasting)                                          Het BTW saldo is in dit geval -€200.

Dit bedrag krijg je terug van de Belastingdienst.

Als de uitkomst positief is, moet je het aan de Belastingdienst betalen. Dat is namelijk positief voor de Belastingdienst.

Als de uitkomst negatief is, moet de Belastingdienst het bedrag aan jou betalen. Dit is namelijk negatief voor de Belastingdienst.

Dit was een korte uitleg over een BTW-aangifte. Om de kleineondernemersregeling te begrijpen moet je allereerst de BTW-aangifte begrijpen. Hopelijk heb je dat nu in de gaten.

Voorwaarden kleineondernemersregeling

Om in aanmerking te komen voor de KOR, moet je voldoen aan de volgende voorwaarden:

  1. Je hebt een eenmanszaak (ZZP’er), maatschap of een VOF.
  1. Het saldo van jouw BTW aangiftes moet tussen de  -€1 en -€1883 zijn.
  1. Je moet voldoen aan de administratieve plichten voor de BTW. 
 1. Tenslotte moet je bedrijf gevestigd zijn in Nederland. Het adres dat je hebt doorgegeven aan de KVK en de belastingdienst moet dus een Nederlands adres zijn.

Voldoe je aan de voorwaarden?
Dan kunnen we beginnen met het uitrekenen van de fiscale meevaller.
Vraag 1: Moet je per jaar €1.345  of minder aan BTW betalen (je BTW-saldo) aan de belastingdienst?

Antwoord Ja: U krijgt het volledige bedrag terug
Antwoord Nee: Gebruik onderstaande rekensom.

2,5 x (€1.883 – jouw BTW-saldo) = je fiscale voordeel

Andries heeft een BTW saldo van -€1.600. Hij zou dus €1.600 aan BTW moeten betalen aan de Belastingdienst. Gelukkig bestaat de KOR en kan Andries wat belasting voordeel krijgen. Het voordeel bedraagt:

2,5 x (€1.883 – €1.600)= 2,5 x (€283) = €707,50

Hierdoor hoeft Andries maar €892,50* te betalen in plaats van €1.600.
*€1.600 – €707,50

Uitzonderingen kleineondernemersregeling

De Belastingdienst zou de Belastingdienst niet zijn als er op deze leuke regeling geen uitzondering zou zijn. De bovenstaande berekening is niet voor elke ondernemer van toepassing. Dit is het geval als je te maken hebt gehad met één van de onderstaande situaties.

 1. Verkoop of aankoop van goederen/diensten in het buitenland
 2. Als je gebruik hebt gemaakt van de btw-verleggingsregeling
 3. Executieverkoop
 4. Verkoop of aankoop van beleggingsgoud
 5. Belaste verhuur
 6. Levering van onroerende zaken

Als je te maken hebt met één van de bovenstaande situaties , kun je altijd contact met mij opnemen.

Hoe regel ik de kleineondernemersregeling?

Bij elke BTW-aangifte bij het vakje 5D is een invulveld voor de KOR. In dit invulveld kun je het bedrag invullen waar je door middel van de KOR recht op hebt.

Sommige ondernemers vullen dit vakje al van te voren in. Ik adviseer je sterk om dit pas te doen bij de laatste BTW-aangifte van het jaar.

Je kunt namelijk pas aan het einde van het jaar bepalen of je recht hebt op de KOR. Het is lastig om dit tussentijds in te schatten.

Doordat je de KOR invult bij je laatste BTW-aangifte, heb je ook niet de kans dat je iets hoeft terug te betalen.

Daarnaast is de KOR een leuk spaarpotje voor je onderneming. Wat je nog niet binnen hebt, kun je namelijk ook niet uitgeven.

Let op! Het bedrag dat je ontvangt door de KOR moet je in je boekhouding opnemen als buitengewone opbrengst. Het bedrag wordt dus meegerekend voor de inkomstenbelasting. Dit wordt nog weleens vergeten door startende ondernemers. 

In 2020 gaat de kleineondernemersregeling veranderen

In de huidige situatie is de KOR onnodig lastig en zelfs een beetje omslachtig naar mijn mening. Het kabinet vindt dit ook en wil daarom de KOR veranderen in 2020.

In de nieuwe regeling moet er worden gekeken naar de omzet van een ondernemer. Als de omzet onder de €17.500 blijft kun je gebruik maken van de KOR. Dit is veel gemakkelijker te bepalen dan de huidige regeling.

Ben je een startende ondernemer en heb je wel behoefte aan gratis ondernemersadvies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen