fbpx
westra-twee-wielers

De fiets is fiscaal voordelig

Een fiets is fiscaal voordelig en ook niet zo’n beetje ook. De overheid wil fietsen erg stimuleren. Na het lezen van dit artikel heb je weer een extra argument om de fiets te pakken richting het kantoor.

Fiets van de zaak voor werknemers

Bedrijfsfiets, eigendom van de werkgever

Net als met een leaseauto kun je ook een fiets leasen. In de huidige situatie moet je elke kilometer die je fietst bijhouden.

Vervolgens moet je berekenen hoeveel een kilometer kost en dan ook nog bekijken hoeveel zakelijke kilometers je hebt gemaakt en hoeveel privé-kilometers. Zodat je de bijtelling kan berekenen.

Deze methode is erg omslachtig en schrikt dus behoorlijk af. Vanaf 2020 wil de overheid daarom een vast bijtellingspercentage van 7% voor een leasefiets. Dit is een stuk eenvoudiger dan de huidige periode.

Fiets eigendom van de werknemer

Een werkgever kan zijn werknemer via de werkkostenregeling (WKR) onbelaste vergoedingen geven. Via deze WKR-regeling kan de werkgever de werknemer een fiets geven.

Wat belangrijk is om in de gaten te houden, is dat het WKR budget niet wordt overschreden. Tot 2019 is dit budget 1,2%, in 2020 wordt dit 1,7%, van de totale brutoloon som.

Als de werkgever hierover heengaat moet die daarover 80% heffing betalen en dat wil je niet. Het is daarnaast ook natuurlijk mogelijk dat de werknemer de fiets zelf aanschaft.

Fiets op de zaak voor ondernemers

Net als een auto kun je een fiets ook op de zaak hebben. Je kunt dan bij aankoop de BTW terugkrijgen en alle kosten die met de fiets te maken hebben als zakelijke kosten noteren.

Waar je wel mee te maken kan krijgen is bijtelling. Op het moment dat je de fiets privé ook gebruikt, krijg je hiermee te maken. Om de bijtelling te berekenen moet je de daadwerkelijke prijs per kilometer berekenen maal je aantal privé kilometers.

Hoe bereken ik de bijtelling van mijn zakelijke fiets?

Stel je hebt een fiets van €1.000,- exclusief btw en schrijft hem in 5 jaar af, je hebt een onderhoudscontract van €100,- per jaar en je hebt een verzekering van €50 per jaar en je bent voor €40 aan elektriciteitskosten kwijt. Daarnaast fiets je 4.000 km per jaar.

Je komt dan tot het volgende rijtje:

  • € 200,- afschrijvingskosten (€ 1.000,- / 5 jaar )
  • € 100,- onderhoudskosten
  • € 50,- verzekeringskosten
  • € 40,- energiekosten

€ 400,- totaal aan zakelijke kosten voor je fiets. € 400,- gedeeld door 4.000 km per jaar, kom je tot een kilometerprijs van €0,10

Nu weet je jouw zakelijke kilometerprijs en hoef je deze alleen nog maar te vermenigvuldigen met je aantal privé-kilometers en dan weet je jouw bijtelling.

Stel dat ik van de 4.000 km, 500 km privé heb gefietst. Dan is mijn bijtelling 500km x €0,10 = €50. Dan is nog wel te overzien, toch?

Dit is een erg lastige berekening, de overheid wil hier dan ook een simpelere berekening voor maken. Ze zijn bezig bezig met een standaard bijtellingstarief van 7% of een bedrijfsfiets.

De overheid gaat ervan uit dat dit plan in 2020 is ingevoerd. In dat geval zou de bijtelling bij onze voorbeeldfiets 7% van het aankoopbedrag €1.210* = €84,70

* (€1.000,- x 1.21, om het bedrag inclusief btw te krijgen)

Jouw privé fiets zakelijk gebruiken

Ik heb je net een mooie rekensom laten zien. Toen kwamen we op een kilometerprijs van €0,10. Terwijl je met jouw privé-fiets €0,19 mag rekenen als bedrijfskosten.

Dat scheelt dan toch weer €0,09 per kilometer. Maar ik moet er wel duidelijk bij vermelden dat je geen BTW kan terugkrijgen in deze situatie en ook geen voordeel hebt voor de investeringsaftrek.

Zelf heb ik mijn fiets ook als privé-vermogen. Ik heb namelijk de fiets via mijn toenmalige werkgever gekregen via de fietsenregeling. Dus voor mij is het helemaal voordelig. Zelfs als privé-persoon heb ik belastingvoordeel gekregen.

Onze zakelijke fietskosten

Gebruikt u in uw onderneming een vervoermiddel dat uw eigendom is of dat u privé huurt, bijvoorbeeld een auto, motor of een fiets? Dan mag u voor de zakelijke ritten € 0,19 per kilometer van uw winst aftrekken.

Belastingdienst – gebruik privé-vervoermiddel

Ik ga zelf 5 dagen per week naar kantoor en ik fiets per dag in totaal 20 km. Daarnaast ga ik ervan uit dat ik 4 weken per jaar met vakantie ben.

Fietskosten Berekening:
Per dag€3,8020km x €0,19
Per week€19,-5 dagen x €3,80
Per maand€76,-4 weken x €19
Per jaar€836,-11 maanden x €76
Schermafbeelding-2019-03-01-om-07.16.28-577x1024

E-bike of de gewone fiets?

Zelf heb ik gekozen voor een E-bike, aangezien ik fietsen leuk vind als ik wind mee heb. Met een E-bike ervaar je dit gevoel bijna altijd. Alleen als het enorm stormt, voelt het net of ik op een normale fiets zit.

Hierdoor vind ik het ook helemaal niet erg om de fiets te pakken. Daarnaast kan ik gelukkig mijn eigen tijden bepalen en plan mijn fietsritten dus tussen de buien door.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

2 gedachten over “De fiets is fiscaal voordelig”

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen