fbpx
De VAMIL-regeling

De VAMIL-regeling

Ik moet toegeven dat de VAMIL-regeling niet echt een letterlijke aftrekpost is. Wat het dan wel is, leg ik je in dit artikel uit.

De voorwaarden

Zoals bij de Milieuinvesteringsaftrek moet bij de VAMIL-regeling de gewenste investering ook aanwezig zijn op de actuele milieulijst. De VAMIL-regeling heeft echter geen minimum investeringsbedrag zoals wel het geval is bij de Milieuinvesteringsaftrek. Daarnaast moet je natuurlijk ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

De VAMIL-regeling

De VAMIL-regeling maakt het mogelijk om 75% van je investering willekeurig af te schrijven. Dit betekent dat het niet volgens de regeltjes van de belastingdienst hoeft. Je mag helemaal zelf bepalen hoe je de eerste 75% van het investeringsbedrag gaat afschrijven. Hieronder een voorbeeldsituatie:

Van der Werff Controlling heeft de volgende winstcijfers:
2017 €10.000 winst (excl. afschrijvingen)
2018 €80.000 winst (excl. afschrijvingen)

In 2017 heeft Andries voor €100.000 geïnvesteerd. Deze investering heeft een afschrijvingstermijn van 5 jaar. Met de algemene afschrijvingsregels zouden de volgende winsten komen.

2017 -€10.000 winst (€10.000-€20.000*)
2018  €60.000 winst (€80.000-€20.000)
*€100.000 : 5 jaar = €20.000 afschrijving per jaar

Jan met de korte achternaam ziet dat deze situatie niet ideaal is. In 2017 heb je eigenlijk niet zo’n behoefte om de afschrijvingskosten toe te passen en in 2018 wil je wel wat meer afschrijven.

Als je gebruik kan maken van de VAMIL-regeling zou ik de volgende situatie adviseren:

2017 winst €10.000 (niks afgeschreven)
2018 winst €5.000 (€100.000 * 75%= €75.000 afgeschreven)

Je winst in 2017 is nu positief gebleven en in 2018 mooi naar beneden gehaald.

Keerzijde VAMIL-regeling

Het is verleidelijk om met de willekeurige afschrijving versneld af te schrijven. Het is echter ook belangrijk om naar de volgende jaren te kijken. Als je bijvoorbeeld al 75% hebt afgeschreven in het eerste jaar, kan je in de volgende jaren nog maar 25% afschrijven. Je fiscale winst is in deze situatie in het eerste jaar erg verlaagd. Hierdoor hoef je in het eerste jaar minder belasting te betalen, waardoor je meer kasruimte hebt.

Het nadeel is echter dat je in de jaren na het eerste jaar minder kan afschrijven vergeleken met de normale afschrijvingsmethode. Hierdoor kan je je winst niet op deze manier verlagen en kan het voortkomen dat je in de volgende jaren meer belasting moet afdragen aan de belastingdienst. Houd deze ‘maar’  dus goed in je achterhoofd. Het is erg belangrijk dat je ver vooruit kijkt als je belangrijke investeringsbeslissingen neemt.

Vergeet dit niet!

Net als bij de milieuinvesteringsaftrek is het verplicht om binnen 3 maanden je investering aan te melden bij RVO. Als je dit niet doet, heb je je kans verkeken en heb je geen recht meer op de VAMIL-regeling.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen