fbpx
bol.com boekhouding van der werff controlling

Bol.com boekhouding: de complete handleiding (2022)

Verplichtingen bij een bol.com boekhouding

De btw-aangifte van jouw bol-administratie

Elk kwartaal dus één keer in de drie maanden moet jij jouw btw-aangifte indienen. Ik ga er dan even vanuit dat jij je hebt aangemeld als BTW-ondernemer.

Op het moment dat jij nog niets met jouw bedrijf hebt gedaan, kan je dit invullen door op ‘nee’ te klikken bij de vraag: Heb je iets om aan te geven?

In de meeste gevallen heb je al opstartkosten gemaakt, bijvoorbeeld een cursus waar je btw over hebt betaald of een nieuwe laptop waarvan je de btw terug wilt krijgen.

Dit kan je dan invullen bij de rubriek voorbelasting. Ik heb een complete handleiding geschreven over de btw-aangifte waarin je alles kan vinden wat met de btw te maken heeft.

De inkomstenbelasting aangifte voor jouw bol onderneming

Daarnaast moet je jaarlijks een inkomstenbelasting aangifte invullen. Dit herken jij waarschijnlijk wel aangezien bijna elke Nederlander een aangifte inkomstenbelasting moet indienen.

Op het moment dat jij een eigen bedrijf hebt wordt het iets lastiger. Je moet namelijk aangeven wat voor inkomsten je hebt gemaakt met jouw bol onderneming. Als het meer een startende onderneming is die je naast je fulltime baan of opleiding doet, kun je de inkomsten en uitgaven invullen als inkomsten uit overig werk.

Op het moment dat je al een stuk serieuzer bent met jouw onderneming en gaat het lijken op een full time baan, dan kun je het invullen bij inkomsten uit onderneming.

Verwerken van jouw facturen voor jouw bol.com boekhouding

Het lastige bij een bol.com onderneming is dat je ook te maken krijgt met internationale facturen. Je koopt namelijk waarschijnlijk jouw producten in bij een buitenlandse leverancier. Als je dit doet, krijg je ook te maken met speciale heffingen voor het invoeren van producten buiten de EU. De facturen die mijn klanten het lastigst vinden om te verwerken heb ik kort voor je uitgelegd.

Het verwerken van de Bol.com uitbetaling

Normaal gesproken maak je een factuur als je geld van iemand krijgt. Bol.com is zo aardig om zelf de factuur op te maken als ze geld aan een bol.com ondernemer uitbetalen.

Alleen deze factuur is wel wat bijzonder, want het is een verzamelfactuur. De kosten en de opbrengsten worden op 1 factuur genoemd. Het is even een trucje wat je moet weten.

Om de kosten van bol.com te verwerken bekijk je wat het btw-bedrag bij kosten is. Dit neem je over van de bol.com factuur. Deze kun je vinden bij de geel gemarkeerde regel BTW.

Daarnaast vul je bij totaal incl. btw, het getal in wat bij de geel gemarkeerde regel: Totaal gemaakte kosten (incl. btw) in.

Let er daarnaast op dat bol.com je altijd een maand later factureert. Dit betekent dat je voor de inkomstenbelasting moet kijken in welke maand je de verkopen hebt gedaan. Dit is de periode die op de factuur staat.

En voor de btw-aangifte houd je de datum die bij factuurdatum staat aan.

Het bedrag dat bij de geel gemarkeerde regel staat als totaal je opbrengsten, is je totale omzet inclusief btw. Om de btw die je moet terugbetalen aan de Belastingdienst te berekenen deel je het bedrag door 121 en vermenigvuldig je het met 21. Deze bedragen kan je bij rubriek 1A invulen in je btw-aangifte.

Let op: op het moment dat je ook verkopen hebt via bol.com waarbij een ander tarief wordt gehanteerd dan 21%, werkt deze methode niet. Controleer dit dus goed dat je geen goederen verkoopt met het lage btw-tarief van 9% of dat je goederen verkoopt aan buitenlandse ondernemers met btw verlegd.
Als je in deze situatie zit, kan ik je persoonlijk helpen.

Factuur van een buitenlandse leverancier

Waarschijnlijk maak je je producten niet zelf, maar bestel je ze bij de bron. Namelijk bij de leverancier in China. Het belastingstelsel in Nederland werkt zo dat je al je kosten extreem goed moet kunnen verantwoorden. Waarom?

Deze kosten verlagen je winst waardoor je minder belasting hoeft te betalen.

Kortom, als je geen factuur hebt, kun je je inkopen ook niet als kosten verantwoorden. Belangrijk detail dus voor je bol.com onderneming.

Dan je volgende vraag, wat moet er op de factuur staan? Hiervoor zijn twee opties afhankelijk van het feit of je een artikel 23-vergunning hebt.

Optie 1: Geen artikel 23-vergunning

 • De NAW-gegevens van je bedrijf en van de leverancier Aankoopdatum van de goederen
 • Een omschrijving van de geleverde goederen
 • Het totaalbedrag van je inkoop.

Optie 2: Wel een artikel 23-vergunning

 • De NAW-gegevens van je bedrijf en van de leverancier Een omschrijving van de goederen
 • De prijs per eenheid van het product
 • Het totaalbedrag van je aankoop.
 • De factuurdatum
 • Het factuurnummer
 • Het BTW-indentificatienummer van je leverancier
 • Het BTW-identificatienummer van jouw bedrijf

Bij optie 1 hoef je niets te doen met de btw aangezien China geen btw heeft.

Bij optie 2 moet je de btw zo verwerken dat hij in rubriek 4a komt van jouw btw-aangifte. Dit betekent dat je aangeeft dat je goederen hebt gekocht van een buitenlandse leverancier en dat de btw wordt verlegd naar jou.

Factuur van Fedex, DHL, UPS (douane-expediteur)

Op het moment dat je goederen vanuit buiten de EU inkoopt, worden deze goederen in Nederland “ingevoerd”. Voor elk product zijn daar bepaalde tarieven voor.

Daarnaast moet er ook btw worden betaald over het ingevoerde product. Hierdoor verdient de Nederlandse staat toch nog iets aan goederen buiten de EU.

Ik had bijvoorbeeld een keer een fitness outfit voor mijn vriendin gekocht uit Australië. Kon ik even €20 bijbetalen. Ik dacht dat ik gewoon bij een Nederlandse webshop had betaald, maar toch niet helaas.

Op deze factuur moet je goed kijken hoeveel invoer btw je moet betalen, want dit is het bedrag dat je terugkrijgt en waarschijnlijk ook het duurste is van je hele factuur. De invoerrechten kan je helaas niet terugkrijgen met de btw-aangifte..

Financiële risico’s van een bol.com boekhouding

BTW afdragen in België

Als je producten verkoopt op bol.com heb je ook de mogelijkheid om jouw producten aan Belgische consumenten te verkopen. Dit is erg leuk en er wordt ook wel veel verkocht naar België. Dit zorgt ervoor dat je een groter bereik hebt en dus ook meer omzet kan maken.

Maar over dat woordje omzet moet je goed denken. Je moet namelijk goed bijhouden hoeveel omzet jij hebt gedraaid in België. Probeer dat bedrag onder de €35.000,- exclusief btw te houden (in 2020). Als je hier overeenkomt moet je Belgische btw betalen en de Belgische belastingdienst heeft al meerdere bol.com ondernemers hiervoor beboet die dit niet goed hadden geregeld..

Wetswijziging 1 juli 2021 voor drempelbedragen in Europa

Per 1 juli 2021 komt er een nieuwe btw-regeling die ervoor zorgt dat de omzetgrens naar €10.000,- gaat. Hierdoor zullen er veel meer bol.com ondernemers zijn die hiermee problemen mee kunnen krijgen.

WIl je hier goed op voorbereid zijn? Plan dan hierover met ons een gratis gesprek in.

Claims krijgen voor jouw product

Wat je zeker niet wilt is dat een claim krijgt over jouw product. Dit kan een claim zijn van een leverancier waarbij je een patent overtreedt en daardoor een boete krijgt. Dit doet tommy teleshopping bijvoorbeeld.

De kosten van een boete zijn niet aftrekbaar.

Daarnaast kan je ook een claim krijgen doordat je product gevaarlijk is of schade heeft aangericht bij een consument. Zorg ervoor dat je hier goed voor bent verzekerd!
Deze schadeclaims voor consumenten kunnen erg hoog oplopen

Cashflow van jouw bol onderneming verhogen

In Nederland willen we de export en import stimuleren. Daardoor zijn alle import en export transacties tussen bedrijven onderling vrijgesteld van BTW.

Dit geldt alleen voor bedrijven. Een particulier kan geen btw terugvragen.

Over alle pakketjes die binnenkomen in Nederland (vanuit een niet- EU land) worden eerst invoerkosten gerekend en vervolgens komt hier nog BTW bovenop.

Deze btw moet je vooruitbetalen en de btw kun je weer terugkrijgen tijdens je btw-aangifte. Dus je bent in wijze eigenlijk een beetje de bank voor de overheid tegen 0% rente..

Er is 1 uitweg om geen bank te spelen voor de overheid en dat is een artikel 23 vergunning hebben.

Het komt erop neer dat de overheid dan weet dat je vaker importeert dan een normaal iemand. Het gevolg is dat je geen factuur meer krijgt met daarop de btw, maar je krijgt een factuur met alleen invoerkosten. Scheelt je een hele boel cashflow wat je weer kan investeren in je bol.com onderneming.

Hoe kan ik een artikel 23 vergunning aanvragen?

Allereerst moet je aan de voorwaarden van de Belastingdienst voldoen dit zijn:

 • Je woont als ondernemer in Nederland of bent daar gevestigd.
 • Je importeert regelmatig goederen uit niet-EU-landen.
 • Je voert een aparte administratie waaruit eenvoudig blijkt hoeveel btw u bij import moet betalen.

Als je hieraan voldoet kun je de artikel 23 vergunning aanvragen. Dit doe je per brief naar het belastingkantoor bij jou in de buurt.

Vind hier het belastingkantoor bij jou in de buurt.

Nadat je je belastingkantoor hebt gevonden, kun je een brief opstellen. Hiervoor kun je ons onderstaande voorbeeldbrief gebruiken.

Let op: je krijgt binnen 8 weken een beslissing. Houd er dus rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat je de artikel 23-vergunning binnen hebt.

Boekhoudproces van jouw bol-com onderneming verbeteren

Wil jij dat?

Ja?

Tuurlijk, ik wil een beter boekhoudproces voor mijn bol.com onderneming.

Picture of Andries van der Werff
Andries van der Werff
Ik help online ondernemers om meer geld te verdienen en minder belasting te betalen. Hé, Ik ben Andries van der Werff en ik heb de opleiding tot belastinginspecteur voor alle zeven belastingrechten gedaan en weet precies waar jij op moet letten als jij te maken hebt met de Belastingdienst. Andries van der Werff - Fiscaal Adviseur

Download ze hier

Plaats een reactie

Gratis tips

Leer Hoe Je Als Ondernemer Gemakkelijk Geld Kunt Besparen d.m.v. belastingvoordelen